Sladidla v potravinách a jejich vliv na organismus – Tereza Procházková
Tereza Procházková
Bachelor's thesis
Sladidla v potravinách a jejich vliv na organismus
The role of sweeteners in food, diet and their effects on human body
Abstract:
Bakalářská práce se zabývá nejpoužívanějšími sladidly v potravinářském průmyslu a jejich vlivem na organismus člověka. Dle výživové hodnoty byla sladidla rozdělena na skupinu nutričních a nenutričních sladidel. Mezi nutriční sladidla byla zahrnuta sacharóza, fruktóza, glukózo-fruktózový sirup a cukerné alkoholy - xylitol, sorbitol a erythritol. Ze skupiny nenutričních sladidel byla diskutována sukralóza …moreAbstract:
The bechelor thesis deals with the most used sweeteners in the food industry and their influence on the human body. According to the nutritional value, the sweeteners were divided into a group of nutritive and non-nutritive sweeteners. Nutritive sweeteners included sucrose, fructose, glucose-fructose syrup, and sugar alcohols - xylitol, sorbitol and erythritol. Among the non-nutritive sweeteners, …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 11. 4. 2019
Thesis defence
- Supervisor: Ing. Zora Kotíková, Ph.D.
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
PROCHÁZKOVÁ, Tereza. \textit{Sladidla v potravinách a jejich vliv na organismus}. Online. Bachelor's thesis. Praha: Czech University of Life Sciences Prague, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2019. Available from: https://theses.cz/id/9k6vfs/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesBachelor programme / field:
Agriculture, Horticulture and Rural Development / Nutrition and Foodstuffs
Theses on a related topic
-
Schopnost bakterií využívat syntetická sladila a cukerné alkoholy jako zdroj energie
Tereza Procházková -
Přírodní a umělá sladidla a jejich metabolismus v lidském organismu
Alice Kemrová -
Umělá sladidla v potravinách
Libor Matouš -
Sladidla (přírodní i umělá) používaná v potravinářském průmyslu
Pavel PIHLÍK -
Netradiční přírodní rostlinná sladidla
Jana LEŽÁKOVÁ -
Přírodní a umělá sladidla a jejich metabolismus v lidském organismu
Alice Kemrová
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights