Nutritional potential of new oat and spring wheat cultivars – Kshitiz Pokhrel
Kshitiz Pokhrel
Doctoral thesis
Nutritional potential of new oat and spring wheat cultivars
Abstract:
Based on global grain production, wheat (Triticum aestivum L.), and oats (Avena sativa L.) hold prominent positions as essential sources of nutrition for both humans and animals. Interestingly, wheat ranks as the second main grain crop, serving as a staple food providing essential nutrition to billions. Similarly, oats rank as the sixth main grain crop, holding a unique position among cereals. Previously …viacAbstract:
in oat oil. So, we examined the oxidative stability of crude oat lipids together by comparing the two stability tests Rancimat and the Schaal oven test. Additionally, we determined whether tocols, known for their antioxidant properties, could extend the stability of oat oils. The outcomes of the Schaal oven test were remarkable, with all samples demonstrating an induction period of more than 50 days …viac
Jazyk práce: English
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 24. 8. 2023
Obhajoba závěrečné práce
- Vedúci: prof. Ing. Lenka Kouřimská, Ph.D.
- Oponent: Ivana Capouchová, CSc., prof. Ing., Marcela Sluková, externi, Magdalena Franczyk-Żarów, externi
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
POKHREL, Kshitiz. \textit{Nutritional potential of new oat and spring wheat cultivars}. Online. Dizertačná práca. Praha: Česká zemědělská univerzita v Praze, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2023. Dostupné z: https://theses.cz/id/9o3php/.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesDoctoral programme:
Agricultural Chemistry
Práce na příbuzné téma
-
Effect of heating on fatty acid composition of edible oils and fat
Filip Vojáček -
Avenin polymorphism assessment in selected oat varieties
Lucie Dostalíková
Názov
Vložil
Vložené
Práva