Mgr. Blanka Kašpárková

Advanced ('rigorózní') thesis

Názvy nejstarších pokrmů ve slovanských jazycích. Základní suroviny k jejich přípravě.

Names of the oldest dishes in the Slavic languages. Basic ingredients used to prepare them.
Abstract:
Rigorózní práce se zabývá analýzou vzniku a pojmenování některých jídel a nápojů ve slovanských jazycích. Práce zachycuje etymologický původ a sémantickou motivaci jednotlivých názvů. Záměrem je porovnání podoby výrazů v češtině a ve slovanských jazycích. Práce uvádí, jak názvy pronikají do lidové slovesnosti, popřípadě jejich přenesené významy. Rámec těmto poznatkům tvoří teoretická část, která seznamuje …more
Abstract:
This rigorous thesis analyses the creation and naming of certain foods and beverages in the Slavic languages. The work explores the etymological origins and semantic motivation behind these names. It aims to compare the form of these expressions in Czech and in the Slavic languages. The work shows how names, or their figurative meanings, become a part of folklore. These findings are set against the …more
 
 
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 12. 12. 2013

Thesis defence

  • Date of defence: 27. 3. 2014
  • Supervisor: doc. RNDr. Tomáš Hoskovec, CSc.
  • Reader: PhDr. Ondřej Šefčík, Ph.D., PhDr. Pavla Valčáková, Csc.

Citation record

Full text of thesis

Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:
  • světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Masarykova univerzita, Filozofická fakulta