Mgr. Blanka Kašpárková

Rigorózní práce

Názvy nejstarších pokrmů ve slovanských jazycích. Základní suroviny k jejich přípravě.

Names of the oldest dishes in the Slavic languages. Basic ingredients used to prepare them.
Anotace:
Rigorózní práce se zabývá analýzou vzniku a pojmenování některých jídel a nápojů ve slovanských jazycích. Práce zachycuje etymologický původ a sémantickou motivaci jednotlivých názvů. Záměrem je porovnání podoby výrazů v češtině a ve slovanských jazycích. Práce uvádí, jak názvy pronikají do lidové slovesnosti, popřípadě jejich přenesené významy. Rámec těmto poznatkům tvoří teoretická část, která seznamuje …více
Abstract:
This rigorous thesis analyses the creation and naming of certain foods and beverages in the Slavic languages. The work explores the etymological origins and semantic motivation behind these names. It aims to compare the form of these expressions in Czech and in the Slavic languages. The work shows how names, or their figurative meanings, become a part of folklore. These findings are set against the …více
 
 
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 12. 12. 2013

Obhajoba závěrečné práce

  • Obhajoba proběhla 27. 3. 2014
  • Vedoucí: doc. RNDr. Tomáš Hoskovec, CSc.
  • Oponent: PhDr. Ondřej Šefčík, Ph.D., PhDr. Pavla Valčáková, Csc.

Citační záznam

Plný text práce

Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:
  • světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Masarykova univerzita, Filozofická fakulta