Simona Šafránková

Bachelor's thesis

Nejvýznamnější potravinové zdroje lipofilních vitaminů

The most important dietary sources of lipophilic vitamins
Abstract:
Základní poznatky o živinách a jejich potřebě by měly být nedílnou součástí vzdělání každého člověka. Mezi nezbytné živiny zajišťující plnohodnotné fungování organismu patří vitaminy. Vitaminy jsou esenciální látky, které mají v lidském organismu významnou úlohu. Hrají důležitou roli při procesech vstřebávání a výměny látek mezi vnějším prostředím a živým organismem. Vzhledem k tomu, že k jejich objevení …more
Abstract:
potravin dochází jen k minimálním ztrátám tokoferolu, tyto ztráty činí přibližně 10 %. Vitamin K v lidském organismu podporuje srážlivost krve a společně s vitaminem D se podílí na neustálé tvorbě a přestavbě kostí. Zdrojem vitaminu K jsou potraviny rostlinného i živočišného původu, např. maso, játra, mléko, zelenina a ovoce. Doporučená denní dávka vitaminu K se pohybuje okolo 0,01 až 0,14 mg. Nižší …more
Abstract:
Basic piece of knowledge about nutrition and its need should be integral to every mans general knowledge. One of the vital nutritions ensuring a full-functioning organism are vitamins. Vitamins are essential ingredients, which play an important role in the human body and also in the processes of absorption and the exchange of substances between the external environment and living organism. They were …more
Abstract:
of plant and animal origin are sources of vitamin K, such as meat, liver, milk, vegetables and fruit. The recommended daily intake of vitamin K is around 0,01 to 0,14 mg. The infants and children up to three years have lower need of vitamin K intake. The most common cause of vitamin K hypovitaminosis is disruption of intestinal microflora caused by various drugs, e.g. antibiotics. Too high doses of …more
 
 
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 16. 4. 2016

Thesis defence

  • Supervisor: doc. Ing. Alena Hejtmánková, CSc.
  • Reader: Jan Táborský, Ph.D.

Citation record

Full text of thesis

Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:
  • světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů

Czech University of Life Sciences Prague

Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources

Bachelor programme / field:
Agriculture, Horticulture and Rural Development / Nutrition and Foodstuffs

 
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights
Theses 9t66je 9t66je/2
16/4/2016
Folders
Files
Mach, J.
17/4/2016
  • Co je jinak přidání souboru

    Soubor nebo složku lze nahrát pomocí tlačítka Přidat.
  • Co je jinak další operace se soubory

    Podrobnosti lze zjistit označením příslušného řádku.
  • Co je jinak pohled pro experty

    Pro častou práci je možné zvolit režim Více možností.
  • Co je nové vyhledávání souborů

    Vyhledávaný výraz můžete zadat přímo do adresního řádku.
  • Co je nové rychlý přístup k souborům

    Pomocí funkce Nedávné je možné se rychle vrátit k právě prohlíženým souborům. Oblíbené soubory je také možné označit Hvězdičkou.
  • Co se chystá

    Připravujeme další vylepšení pro mobilní zařízení.