Nejvýznamnější potravinové zdroje lipofilních vitaminů – Simona Šafránková
Simona Šafránková
Bakalářská práce
Nejvýznamnější potravinové zdroje lipofilních vitaminů
The most important dietary sources of lipophilic vitamins
Anotace:
Základní poznatky o živinách a jejich potřebě by měly být nedílnou součástí vzdělání každého člověka. Mezi nezbytné živiny zajišťující plnohodnotné fungování organismu patří vitaminy. Vitaminy jsou esenciální látky, které mají v lidském organismu významnou úlohu. Hrají důležitou roli při procesech vstřebávání a výměny látek mezi vnějším prostředím a živým organismem. Vzhledem k tomu, že k jejich objevení …víceAnotace:
potravin dochází jen k minimálním ztrátám tokoferolu, tyto ztráty činí přibližně 10 %. Vitamin K v lidském organismu podporuje srážlivost krve a společně s vitaminem D se podílí na neustálé tvorbě a přestavbě kostí. Zdrojem vitaminu K jsou potraviny rostlinného i živočišného původu, např. maso, játra, mléko, zelenina a ovoce. Doporučená denní dávka vitaminu K se pohybuje okolo 0,01 až 0,14 mg. Nižší …víceAbstract:
Basic piece of knowledge about nutrition and its need should be integral to every mans general knowledge. One of the vital nutritions ensuring a full-functioning organism are vitamins. Vitamins are essential ingredients, which play an important role in the human body and also in the processes of absorption and the exchange of substances between the external environment and living organism. They were …víceAbstract:
of plant and animal origin are sources of vitamin K, such as meat, liver, milk, vegetables and fruit. The recommended daily intake of vitamin K is around 0,01 to 0,14 mg. The infants and children up to three years have lower need of vitamin K intake. The most common cause of vitamin K hypovitaminosis is disruption of intestinal microflora caused by various drugs, e.g. antibiotics. Too high doses of …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 16. 4. 2016
Obhajoba závěrečné práce
- Vedoucí: doc. Ing. Alena Hejtmánková, CSc.
- Oponent: Jan Táborský, Ph.D.
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
ŠAFRÁNKOVÁ, Simona. \textit{Nejvýznamnější potravinové zdroje lipofilních vitaminů}. Online. Bakalářská práce. Praha: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů. 2016. Dostupné z: https://theses.cz/id/9t66je/.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůČeská zemědělská univerzita v Praze
Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůBakalářský studijní program / obor:
Zemědělství, zahradnictví a rozvoj venkova / Výživa a potraviny
Práce na příbuzné téma
-
Vitamin D v potravinách a stanovení jeho dietární expozice v ČR
Svatava Bischofová -
Zařazení regionálních potravina a biopotravin do stravování dětí předškolního a školního věku
Ivana Urbanczyková -
Vitamin C z pohledu nutričního terapeuta
Adriana Navrátilová -
Citlivé detekční metody pro stanovení vitamínu K v biologickém vzorku
Vendula Michalicová -
Vitamin E v cereáliích a cereálních výrobcích
Vendula Benediktová -
Význam vitaminu E ve výživě a zdraví přežvýkavců
Dominika Vozihnojová -
Market expansion strategy for Sens Foods
Tímea Križová -
Consumers' attitudes and purchase intentions in relation to organic foods in Indonesia
Riski Ulina Sianturi
Název
Vložil
Vloženo
Práva