Ing. Romana Šebestíková

Doctoral thesis

Technologická kvalita a možnosti pekárenského využití zrna barevné pšenice

Technological quality and utilization possibilities of colored-wheat grains in bakery industry
Abstract:
Barevné pšenice v obalových vrstvách zrna obsahují antokyanová barviva a jejich využití v pekárenském průmyslu může představovat dobrý způsob poskytování výrobků s přidanou nutriční hodnotou běžným spotřebitelům. Cílem této disertační práce bylo porovnat reologické vlastnosti a průběh kynutí těst, připravených z mouky, namleté ze zrn pěti druhů barevných pšenic, získaných ze sklizní z let 2020-2022 …more
Abstract:
Colored wheats contain polyphenolics in the outer layers of grains and their utilization in bakery industry may present a good strategy of providing value-added products to the consumers. The aim of this dissertation was to compare the rheological properties and fermentation behavior of doughs prepared from flour, ground from the grains of five types of colored wheat, obtained from 2020-2022 harvests …more
 
 
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 25. 3. 2024

Thesis defence

  • Date of defence: 4. 6. 2024

Citation record

The right form of listing the thesis as a source quoted

Šebestíková, Romana. Technologická kvalita a možnosti pekárenského využití zrna barevné pšenice. Zlín, 2024. disertační práce (Ph.D.). Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická

Full text of thesis

Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:
  • autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologická
Plny text prace je k dispozici v elektronicke podobe