Bc. Meri Gabelaia

Master's thesis

The effect of osmo-dehydration on antioxidant properties of dried black chokeberry

The effect of osmo-dehydration on antioxidant properties of dried black chokeberry
Abstract:
Dried chokeberry fruits were pre-treated by ultrasound-assisted osmotic dehydrated using erythritol and xylitol at 0-45 min. A fine powder was obtained after subsequent forced-air drying and grinding of the samples. The effect of sugar and ultrasound treatment time on the colour, sorption properties and antioxidant characteristics was studied.
Abstract:
Plody temnoplodce černoplodého (aronie) byly ošetřeny osmotickou dehydratací s využitím erythritolu a xylitolu a ultrazvukem po dobu 0-45 min. Prášek byl získán po vysušení v sušárně s nuceným oběhem vzduchu a následném rozemletí. V práci byl studován vliv použitých cukrů a doby aplikace ultrazvuku na barvu, sorpční vlastnosti a antioxidační charakteristiku.
 
 
Language used: English
Date on which the thesis was submitted / produced: 1. 7. 2020
Accessible from:: 31. 12. 2999

Thesis defence

  • Supervisor: doc. Ing. Libor Červenka, Ph.D.

Citation record

The right form of listing the thesis as a source quoted

Gabelaia, Meri. The effect of osmo-dehydration on antioxidant properties of dried black chokeberry. Pardubice, 2020. diplomová práce (Ing.). Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická

Full text of thesis

Accessibility: Autor si nepřeje zpřístupnění práce veřejnosti

Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:
  • Soubory jsou nedostupné.
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Univerzita Pardubice, Fakulta chemicko-technologická

University of Pardubice

Faculty of Chemical Technology

Master programme / field:
Chemistry and Technology of Foodstuffs / Evaluation and Analysis of Foodstuffs