The effect of osmo-dehydration on antioxidant properties of dried black chokeberry – Bc. Meri Gabelaia
Bc. Meri Gabelaia
Master's thesis
The effect of osmo-dehydration on antioxidant properties of dried black chokeberry
The effect of osmo-dehydration on antioxidant properties of dried black chokeberry
Abstract:
Dried chokeberry fruits were pre-treated by ultrasound-assisted osmotic dehydrated using erythritol and xylitol at 0-45 min. A fine powder was obtained after subsequent forced-air drying and grinding of the samples. The effect of sugar and ultrasound treatment time on the colour, sorption properties and antioxidant characteristics was studied.Abstract:
Plody temnoplodce černoplodého (aronie) byly ošetřeny osmotickou dehydratací s využitím erythritolu a xylitolu a ultrazvukem po dobu 0-45 min. Prášek byl získán po vysušení v sušárně s nuceným oběhem vzduchu a následném rozemletí. V práci byl studován vliv použitých cukrů a doby aplikace ultrazvuku na barvu, sorpční vlastnosti a antioxidační charakteristiku.
Language used: English
Date on which the thesis was submitted / produced: 1. 7. 2020
Accessible from:: 31. 12. 2999
Thesis defence
- Supervisor: doc. Ing. Libor Červenka, Ph.D.
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
GABELAIA, Meri. \textit{The effect of osmo-dehydration on antioxidant properties of dried black chokeberry}. Online. Master's thesis. Pardubice: University of Pardubice, Faculty of Chemical Technology. 2020. Available from: https://theses.cz/id/9zbk2d/.
The right form of listing the thesis as a source quoted
Gabelaia, Meri. The effect of osmo-dehydration on antioxidant properties of dried black chokeberry. Pardubice, 2020. diplomová práce (Ing.). Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická
Full text of thesis
Accessibility: Autor si nepřeje zpřístupnění práce veřejnosti
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- Soubory jsou nedostupné.
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Univerzita Pardubice, Fakulta chemicko-technologickáUniversity of Pardubice
Faculty of Chemical TechnologyMaster programme / field:
Chemistry and Technology of Foodstuffs / Evaluation and Analysis of Foodstuffs
Theses on a related topic
-
Obezita ženy a její vliv na plodnost ženy,těhotenství porod a vývoj plodu
Janina Matlochová -
Vliv postavení plodu na držení těla a zatížení dolních končetin těhotné ženy
Petra GÖTZOVÁ -
Vliv obezity žen na těhotenství, porod a hmotnost plodu
Denisa MAŇASOVÁ -
Vliv plemeníka a morfologických a fyziologických vlastností jalovic a krav na vývin plodu
Kristýna Klementová -
Zvápenatění včelího plodu a jeho vliv na včelstvo
Tereza PROKOPOVÁ -
Drogy v těhotenství a jejich vliv na plod a matku
Natálie Kertiová -
Vliv výživy matky na vývoj plodu
Ivana Lavičková -
Vliv výživy matky na vývoj plodu
Petra Vašková