Nikola Vrtalová
Bachelor's thesis
Chuťové látky v potravinářském průmyslu
Flavorings in the food industry
Abstract:
Tato bakalářská práce pojednává o chuťových látkách v potravinářském průmyslu. V literární části jsou rozdělené chuťové látky na látky sladké, slané, kyselé, hořké, trpké pálivé a je zde i zmíněná i relativně nová chuť umami. U jednotlivých skupin jsou zmíněni zástupci. Sladké látky podrobně pojednávají o monosacharidech (fruktóza, glukóza a invertní cukr), oligosacharidech (maltóza, laktóza a sacharóza …moreAbstract:
This thesis deals with flavorings in the food industry. In the literary part flavorings are devided into sweet, salty, sour, bitter and spicy substances and also one relatively new flavour umami. In individual groups there are mentioned substitutes and these groups are characterized in detail in this thesis. Sweet substances deals in detail with monosaccharides (fructose, glucose and invert sugar) …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 5. 6. 2020
Thesis defence
- Supervisor: Ing. Ivo Soural, Ph.D.
- Reader: Tomáš Kopta, Ph.D.
Citation record
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Mendelova univerzita v Brně, Zahradnická fakultaMendel University in Brno
Faculty of HorticultureBachelor programme / field:
Horticulture / Quality of plant food sources