Využití biologicky aktivních látek z rostlin pro prodloužení úchovy bezinkového sirupu – Anna Grosmanová
Anna Grosmanová
Master's thesis
Využití biologicky aktivních látek z rostlin pro prodloužení úchovy bezinkového sirupu
The application of plant-derived biologically active substances for shelf-life improvement of elderflower syrup
Abstract:
Cílem této práce bylo najít biologicky aktivní látky s antimikrobiální aktivitouvhodné pro použití jako přírodních konzervantů u bylinných sirupů. Jelikož silice jsoumezi přírodními látkami známé pro svou anitimikrobiální aktivitu, byly vybrány silicetymiánu, voňatky citronové a hřebíčku. Testovány byly na bezinkovém sirupu.Jedním z důvodů výběru tohoto tématu bylo i potenciální praktické využití v …moreAbstract:
The aim of this thesis was to find biologically active substances that would besuitable as natural conservatives for herbal sirups, in our case elderflower sirup.Because esential oils are among biologically active substances well known fortheir antimicrobial aktivity we chose thyme, lemongrass and clove bud essencial oils tobe tested on the eldeerflower sirup.Potencial use in a private small scale …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 14. 4. 2016
Thesis defence
- Supervisor: doc. Ing. Pavel Klouček, Ph.D.
- Reader: Adéla Fraňková, Ph.D.
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
GROSMANOVÁ, Anna. \textit{Využití biologicky aktivních látek z rostlin pro prodloužení úchovy bezinkového sirupu}. Online. Master's thesis. Praha: Czech University of Life Sciences Prague, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2016. Available from: https://theses.cz/id/acmpaw/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesMaster programme / field:
Farm Products Quality and Processing / Farm Products Quality and Processing
Theses on a related topic
-
Stanovení citlivosti probiotických bakterií na antimikrobiální látky
Martin Janák -
Patogenní linie <I>Escherichia coli</I> rezistentní k antimikrobiálním látkám u člověka
Veronika Illíková -
Influence of Essential Oil Blanching on Drying Kinetics of Dehydrated Meat
Diego Antonio Claramount Ruiz -
Analysis of volatile compounds in a value-added jerky by incorporating Ajwain and Thyme essential oils
Elaine Anit -
Antibacterial effect of essential oils and supercritical extracts from Cambodian spices against food pathogens in vapour phase
Jana Tůmová -
Chemical composition and antimicrobial activity of essential oils and supercritical carbon dioxide extracts of Asian spices against food pathogens in liquid and vapor phase
Kateřina Vihanová
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights