Ing. Veronika Horáčková

Bachelor's thesis

Thymol jako aditivum s antimikrobiálním účinkem

Thymol as a Food Preservative with Antimicrobial Properties
Abstract:
Thymol je fenolická sloučenina vyskytující se v silících bylin a koření. Mezi jeho přirozené zdroje patří oregano, tymián nebo mateřídouška. Thymol účinně inhibuje růst celé řady bakterií, kvasinek a plísní. Účinné koncentrace některých látek potřebných k inhibici mikrobiálního růstu thymol výrazně snižuje.
Abstract:
Thymol is phenolic compounds presented in essencial oil of herbs and spices. It occures naturally in various herbs and spices, particularly in oregano and thyme. Thymol exhibited antimicrobial activity aganist wide range of fungi, yeasts and bacteria. Moreover, addition of thymol to foods may decrease the inhibitory concentration of other antimicrobial compounds used to prevent the food spoilage and …more
 
 
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 27. 6. 2008

Thesis defence

  • Date of defence: 3. 9. 2008
  • Supervisor: doc. Ing. Libor Červenka, Ph.D.

Citation record

The right form of listing the thesis as a source quoted

Horáčková, Veronika. Thymol jako aditivum s antimikrobiálním účinkem. Pardubice, 2008. bakalářská práce (Bc.). Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická

Full text of thesis

Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:
  • Soubory jsou nedostupné.
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Univerzita Pardubice, Fakulta chemicko-technologická