Thymol jako aditivum s antimikrobiálním účinkem – Ing. Veronika Horáčková
Ing. Veronika Horáčková
Bachelor's thesis
Thymol jako aditivum s antimikrobiálním účinkem
Thymol as a Food Preservative with Antimicrobial Properties
Abstract:
Thymol je fenolická sloučenina vyskytující se v silících bylin a koření. Mezi jeho přirozené zdroje patří oregano, tymián nebo mateřídouška. Thymol účinně inhibuje růst celé řady bakterií, kvasinek a plísní. Účinné koncentrace některých látek potřebných k inhibici mikrobiálního růstu thymol výrazně snižuje.Abstract:
Thymol is phenolic compounds presented in essencial oil of herbs and spices. It occures naturally in various herbs and spices, particularly in oregano and thyme. Thymol exhibited antimicrobial activity aganist wide range of fungi, yeasts and bacteria. Moreover, addition of thymol to foods may decrease the inhibitory concentration of other antimicrobial compounds used to prevent the food spoilage and …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 27. 6. 2008
Thesis defence
- Date of defence: 3. 9. 2008
- Supervisor: doc. Ing. Libor Červenka, Ph.D.
Citation record
The right form of listing the thesis as a source quoted
Horáčková, Veronika. Thymol jako aditivum s antimikrobiálním účinkem. Pardubice, 2008. bakalářská práce (Bc.). Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- Soubory jsou nedostupné.
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Univerzita Pardubice, Fakulta chemicko-technologickáUniversity of Pardubice
Faculty of Chemical TechnologyBachelor programme / field:
Chemistry and Technology of Foodstuffs / Evaluation and Analysis of Foodstuffs
Theses on a related topic
-
Interakce mezi stromy a půdou v přirozených temperátních lesích v prostoru a čase
Pavel Daněk -
Změny a vývoj fyzikálních a chemických charakteristik prostředí v závislosti na změnách a vývoji krajinného pokryvu a land use
Václav NEDBAL -
Fyzikální a chemické separace sloučenin kovů: Nanomateriály na bázi oxidů zinku a vybraných lanthanoidů, příprava a charakterizace
Lubomír Pavelek -
Chemické a fyzikálně chemické metody zajišťování a zkoumání stop
Daniel Olexa -
Zhodnocení fyzikálních a chemických parametrů plodů dosud méně využívaných druhů drobného ovoce a návrh nového nealkoholického nápoje z tohoto ovoce
Jitka Cetkovská -
Syntéza biokonjugátů odvozených od giberelinů A3 a A4
Filip CHENÍČEK -
Furfurylace dřeva a její dopad na vybrané fyzikální a mechanické vlastnosti dřeva
Dominik Bejšák -
Hodnocení kávových a kávovinových nápojů z hlediska senzorických vlastností a antioxidační aktivity
Tereza HONYSZOVÁ