Charakterizace bílkovinných frakcí v mléce malých přežvýkavců – Jana Hrubá
Jana Hrubá
Bachelor's thesis
Charakterizace bílkovinných frakcí v mléce malých přežvýkavců
Characterization of protein fractions in milk of small ruminants
Abstract:
Mléko je klíčové pro výživu mláďat všech savců včetně člověka. Obsahuje veškeré hlavní živiny: sacharidy, lipidy i bílkoviny. Uvádí se, že kozí mléko může být, v porovnání s mlékem kravským, méně alergenní, především díky nižšímu obsahu bílkoviny αs1-kaseinu, který je u kravského mléka považován za jeden z hlavních alergenů. Výživově vhodné je i z hlediska menších tukových kuliček, což může usnadňovat …moreAbstract:
Milk is key for the nutrition of young mammals, including humans. It contains all of the main nutrients: carbohydrates, lipids and proteins. It is reported that goat 's milk may be less allergenic compared to cow 's milk, mainly due to the lower content of protein named αs1- casein, which is considered to be one of the main allergens in cow 's milk. It is also nutritionally suitable due to smaller …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 2. 5. 2021
Thesis defence
- Supervisor: Ing. Klára Podhorecká
- Reader: Tereza Michlová, Ph.D.
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
HRUBÁ, Jana. \textit{Charakterizace bílkovinných frakcí v mléce malých přežvýkavců}. Online. Bachelor's thesis. Praha: Czech University of Life Sciences Prague, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2021. Available from: https://theses.cz/id/afetzs/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesBachelor programme / field:
Agriculture, Horticulture and Rural Development / Nutrition and Foodstuffs
Theses on a related topic
-
Možnosti aplikace syrovátkových bílkovin do hovězích šunek
Jiří Doubrava -
Alkoholické a jiné syrovátkové nápoje
Stanislava Malá -
Stanovení různých forem kaseinu v mléce
Veronika Kaňková
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights