Bc. Radoslav Šenk

Master's thesis

Možnosti maskování vařivé příchutě ve sterilovaných tavených sýrech

Possibilities of cooked flavour masking in sterilized processd cheese
Abstract:
Cílem této práce bylo využití ochucující složky v tavených sýrech, která měla maskovat negativní organoleptické vlastnosti, zejména tmavší barvu a horší chuť jako důsledek sterilačního záhřevu. Byly vyrobeny vzorky s příchutěmi rajče a chřest, které byly v hermeticky uzavřených obalech podrobeny dvěma sterilačním režimům při teplotě 120 °C po dobu 15 minut a při teplotě 125 °C po dobu 5 minut. Součástí …more
Abstract:
The aim of this tesis was to use a flavouring component in processed cheeses to mask negative organoleptic properties, in particular darker colour and poorer taste as a result of sterilising heating. Samples with tomato and asparagus flavours were produced and subjected to two sterilisation regimes at 120 °C for 15 minutes and at 125 °C for 5 minutes in hermetically sealed containers. The work included …more
 
 
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 10. 5. 2023

Thesis defence

  • Supervisor: Ing. Zuzana Lazárková, Ph.D.

Citation record

The right form of listing the thesis as a source quoted

Šenk, Radoslav. Možnosti maskování vařivé příchutě ve sterilovaných tavených sýrech. Zlín, 2023. diplomová práce (Ing.). Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická

Full text of thesis

Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:
  • autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologická
Plny text prace je k dispozici v elektronicke podobe

Tomas Bata University in Zlín

Faculty of Technology

Master programme / field:
Food Technology / -