Bc. Simona Valášková

Master's thesis

Vliv eikosapentaénové a dokosahexaénové kyseliny na vybrané ukazatele zánětu u prasat.

An influence of eicosapentaenoic and docosahexaenoic acid on selected indicators of pig´s inflammation
Abstract:
Cílem mé diplomové práce bylo ověřit, zda polynenasycené mastné kyseliny s dlouhým řetězcem mají vliv na vybrané ukazatele zánětu u modelového organismu. Experiment byl proveden na 32 křížencích prasat Large white x Landrase, kteří byli krmeni směsí s přídavkem 2,5 % rybího, resp. palmového oleje. Po uplynutí 70denního výkrmu došlo k aplikaci lipopolysacharidu pro vyvolání zánětlivé reakce. Následně …more
Abstract:
The aim of my thesis was to verify, if long chain polyunsaturated ndicators of inflammation in pigs.fatty have an influence on selected inflammatory indicators of the model organism. The experiment was applied to 32 crossbreed pigs Large White x Landrace, which were feeded with the mix with the supplement of 2,5 % fish oil, respectively palm oil. After 70 days of fattening the lipopolysaccharide was …more
 
 
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 4. 5. 2020

Thesis defence

  • Supervisor: prof. MVDr. Ing. Tomáš Komprda, CSc.

Citation record

Full text of thesis

Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:
  • autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakulta

Mendel University in Brno

Faculty of AgriSciences

Master programme / field:
Chemistry and Food Technology / Ecotrophology