Tereza Radová
Bachelor's thesis
Barva masa a faktory, které ji ovlivňují
The color of meat and the factors that affect it
Abstract:
Tato bakalářská práce je zaměřena na barvu masa a faktory, které ji mohou ovlivnit. Vlivem oxidativních změn se struktura barviva myoglobinu mění a tím i barva masa, která je ovlivněna i množstvím myoglobinu, intravitálními a postmortálními vlivy. Pro charakterizování dané barvy používáme kolorimetrické nebo spektrofotometrické měření. K prostorovému zobrazení nám slouží standardní barevný prostor …moreAbstract:
This bachelor thesis focuses on the colour of meat and the factors that may affect it. Due to oxidative changes, the structure of the myoglobin dye changes and thus the color of the meat, which is also influenced by the amount of myoglobin, intravital and post-mortem influences. It is used colorimetric or spectrophotometric measurement to characterize the color. It is used the CIELAB standard colour …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 23. 4. 2020
Thesis defence
- Supervisor: doc. Ing. Miroslav Jůzl, Ph.D.
- Reader: Lukáš Dvořák, Ph.D.
Citation record
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakultaMendel University in Brno
Faculty of AgriSciencesBachelor programme / field:
Chemistry and Food Technology / Food Technology
Theses on a related topic
-
Vliv jakosti na zpeněžování hovězího masa
Karolína Wosková -
Vliv složení na organoleptické vlastnosti masa
Eva Budková -
Vliv vlhkosti a teploty na výsledné barevné odchylky materiálu
Zuzana Tomášů -
Nutritional quality of meat from waxy pigs hybrids
Vanessa Nisengwe -
Captive bolt or free bullet? An influence of fallow deer slaughter on behaviour, physiology and meat quality
Aline Dos Santos Lanes -
Effect of dry and wet ageing on the physical and sensory quality of common eland meat.
Glindys Virginia Luciano Martinez -
Effects of semi-permeable bag ageing on the physiochemical and sensory quality of common eland meat
Tumelo Moyo -
Analysis of selected parameters affecting the quality of dried rabbit meat
Oyinkansola Folarin