Zavedení metody lyofilizace probiotických kultur pro výzkumné účely – Bc. Monika Drábková
Bc. Monika Drábková
Diplomová práce
Zavedení metody lyofilizace probiotických kultur pro výzkumné účely
Implementation of the lyophilization method in probiotic cultures for research purposes
Anotace:
Experimentální část této diplomové práce se zaměřuje na sledování životaschopnosti a stability u lyofilizovaných probiotických kultur v průběhu skladování (při 4 °C, -20 °C). Dále se zabývá porovnáváním vlivu vybraných protektivních látek u těchto bakterií na přežití procesu lyofilizace. Stanovení počtu životaschopných bakterií bylo provedeno pomocí kultivačních metod v termínech po 5, 10 a 20 dnech …víceAbstract:
The experimental part of this thesis focuses on monitoring the viability and stability of lyo-philized probiotic cultures during storage (at 4 °C, -20 °C). Further it deals with the compa-rison of the influence of selected protective substances of these bacteria on the survival of the lyophilization process. The assessment of the number of viable bacteria was carried out using cultivation methods at …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 4. 5. 2022
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 1. 6. 2022
- Vedoucí: Ing. Gabriela Franke, Ph.D.
- Oponent: Vlasta Stancová, Ph.D.
Citační záznam
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakultaMendelova univerzita v Brně
Agronomická fakultaMagisterský studijní program / obor:
Chemie a technologie potravin / Technologie potravin
Práce na příbuzné téma
-
Finančná stabilita a hudobné príležitosti rómskych hudobníkov
Matúš Július Šatura -
Molekulárně-biologický přístup stanovení viability bakterií
Radka Tihelková