Danila Skakun
Bachelor's thesis
Nutriční složení jedlého hmyzu
Nutritional composition of edible insects
Abstract:
Tato bakalářská práce se zaměřuje na nutriční složení hmyzu. Jsou analyzovány rozdíly v nutričním složení různých druhů hmyzu. V práci je uvedena platná legislativa a také jsou zmíněny rizika konzumace hmyzu. Dále jsou popsány způsoby analytického stanovení jednotlivých nutričních parametrů. V experimentální části byly stanoveny základní nutriční parametry, jakými jsou obsah tuků a mastných kyselin …moreAbstract:
This bachelor thesis focuses on the nutritional composition of insects. Differences in the nutri-tional composition of various insect species are analyzed. The current legislation is presented and the risks of insect consumption are also mentioned. Methods for the analytical determination of individual nutritional parameters are also described. In the experimental part, basic nutritional parameters …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 25. 6. 2024
Accessible from:: 31. 12. 2999
Thesis defence
- Supervisor: Ing. Tomáš Hájek, Ph.D.
Citation record
The right form of listing the thesis as a source quoted
Skakun, Danila. Nutriční složení jedlého hmyzu. Pardubice, 2024. bakalářská práce (Bc.). Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická
Full text of thesis
Accessibility: Autor si nepřeje zpřístupnění práce veřejnosti
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- Soubory jsou nedostupné.
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Univerzita Pardubice, Fakulta chemicko-technologickáUniversity of Pardubice
Faculty of Chemical TechnologyBachelor programme / field:
Evaluation and Analysis of Foodstuffs / Evaluation and Analysis of Foodstuffs
Theses on a related topic
-
Zapomenutá entomofagie
Marie Pěchová -
Nutriční hodnota larev a kukel potemníka stájového (Alphitobius diaperinus) L.
Daniel Krbeček -
Jedlý hmyz jako potravina budoucnosti
Martina Krulíková -
Hmyz – potravina budúcnosti: ekonomický pohľad na možnosti využitia hmyzu ako potraviny
Jakub Jančovič -
Jedlý hmyz z hlediska bezpečnosti potravin a výživy v rozvojových zemích
Pavel Pucholt -
Hmyz – (staro)nová potravina: ekonomické souvislosti a marketingová strategie.
Vendula Smilková -
Jedlý hmyz jako součást jídelníčku pro osoby trpící dnou
Jana Matlášková