Vliv monoacylglycerolů na růst kvasinek a plísní v přírodních ovocných šťávách – Bc. Zdeněk MÁČALÍK
Bc. Zdeněk MÁČALÍK
Master's thesis
Vliv monoacylglycerolů na růst kvasinek a plísní v přírodních ovocných šťávách
Effect of monoacylglycerols on the growth of yeasts and molds in fruit juices
Abstract:
Monoacylglyceroly patří k významným potravinářským aditivům s širokými možnostmi použití. Tato práce se zabývá inhibičními účinky tří monoacylglycerolů (1-monokaprin, 1-monolaurin, 1-monoacylglycerol kyseliny 1-adamantankarboxylové) a jejich kombinací na růst kvasinek a mikromycet v podmínkách in vitro a v přírodních ovocných šťávách. Výsledky ukazují, že 1-monokaprin je schopen po určitou dobu zastavit …moreAbstract:
Monoacylglyceroles are important food additives with many uses. This master thesis deals with the inhibitory effects of three monoacylglycerols (1-monocaprin, 1-monolaurin, 1-monoacylglycerol of 1-adamantanecarboxylic acid) and their combinations on the growth of yeasts and filamentous fungi in vitro and in natural fruit juices. The results showed that the most efficient is 1-monocaprin, which is capable …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 20. 5. 2011
Identifier:
22816
Thesis defence
- Date of defence: 1. 6. 2011
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
MÁČALÍK, Zdeněk. \textit{Vliv monoacylglycerolů na růst kvasinek a plísní v přírodních ovocných šťávách}. Online. Master's thesis. Zlín: Tomas Bata University in Zlín, Faculty of Technology. 2011. Available from: https://theses.cz/id/b8qgqp/.
The right form of listing the thesis as a source quoted
MÁČALÍK, Zdeněk. Vliv monoacylglycerolů na růst kvasinek a plísní v přírodních ovocných šťávách. Zlín, 2011. diplomová práce (Ing.). Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická
Full text of thesis
Accessibility: Autor si přeje zpřístupnit práci veřejnosti až od 20. 05. 2011
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologickáPlny text prace je k dispozici v elektronicke podobe
Tomas Bata University in Zlín
Faculty of TechnologyMaster programme / field:
Chemistry and Food Technologies / Technology and Economics of Fat, Detergent and Cosmetics Production
Theses on a related topic
-
Kvasinky způsobující otitidy u psů a možnosti jejich terapie mykoparazitickou houbou Pythium oligandrum
Václava Hrabětová -
Kvasinky jako součást mikrobioty osidlující potravinové suroviny a potraviny
Kateřina Ferbyová -
Kvasinky a jejich biotechnologické využití
Natálie Stankovičová -
Vliv konopných kalhotek na kvasinky a gynekologické problémy
Vanesa Bezová -
Purifikace rekombinantní vakuolární aminopeptidázy Ape3p patogenní kvasinky \kur{Candida albicans}
Ondřej Morávek -
Kvasinky polyfyletického rodu Cryptococcus - ich vlastnosti a výskyt v prírode
Natália Švecová -
Vliv vybraných mikobiogenních prvků na karotenogenní kvasinky
Josef Pulkrábek -
Chitinasa z psychrofilní kvasinky Cryptococcus victoriae
Tomáš Engl