Poziční klonování genu pro rezistenci k mšici zhoubné u pšenice – Bc. Mira MAZÁČOVÁ
Bc. Mira MAZÁČOVÁ
Diplomová práce
Poziční klonování genu pro rezistenci k mšici zhoubné u pšenice
Positional cloning of a Russian wheat aphid resistance gene in wheat.
Anotace:
Pšenice setá (Triticum aestivum) patří mezi ekonomicky i zemědělsky nejvýznamnější plodiny na světě. Je zdrojem potravy pro zhruba 30% lidské populace a znalost její genetické informace může významně napomoci ke zlepšování jejího výnosu, odolnosti vůči chorobám a škůdcům, či k adaptaci ke změnám klimatu. Studium genomu pšenice je však ztíženo v důsledku jeho značné velikosti, přítomnosti tří homeologních …víceAbstract:
Bread wheat (Triticum aestivum) is one of the most economically and agriculturally important crops in the world. It is a staple food for about 30% of the world's population, and the knowledge of its genetic information can significantly help to improve the yield, the resistance to pests and diseases as well as the adaptation to the climate changes. Wheat genome research is hampered by a huge genome …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 28. 4. 2016
Zveřejnit od: 28. 4. 2016
Obhajoba závěrečné práce
- Vedoucí: Mgr. Helena Staňková
Citační záznam
Jak správně citovat práci
MAZÁČOVÁ, Mira. Poziční klonování genu pro rezistenci k mšici zhoubné u pšenice. Olomouc, 2016. diplomová práce (Mgr.). UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI. Přírodovědecká fakulta
Plný text práce
Právo: Autor si přeje zpřístupnit práci veřejnosti od 28.4.2016
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- Soubory jsou od 28. 4. 2016 dostupné: světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI, Přírodovědecká fakultaUNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI
Přírodovědecká fakultaMagisterský studijní program / obor:
Biologie / Molekulární a buněčná biologie
Práce na příbuzné téma
-
Vliv různých způsobů zpracování na antioxidační aktivitu a obsah vybraných antioxidantů pšenice seté (Triticum aestivum L.), pšenice jednozrnky (Triticum monococcum L.) a pšenice dvouzrnky [(Triticum dicoccum Schuebl (Schrank)]
Klára Podráská -
Hodnocení obsahu antioxidantů a antioxidační aktivity u vybraných materiálů pšenice seté (Triticum aestivum L.) a pšenice dvouzrnky [Triticum dicoccum Schuebl (Schrank)]
František Šmíd -
Hodnocení obsahu antioxidantů a antioxidační aktivity u vybraných materiálů pšenice seté (Triticum aestivum L.) a pšenice jednozrnky (Triticum monococcum L.)
Radek Šašinka -
Vliv sucha na klíčení vybraných genotypů pšenice seté (Triticum aestivum L.) a sóji luštinaté (Glycine max L.)
David Reif -
Vliv krátkodobého vodního deficitu na vybrané fyziologické charakteristiky pšenice seté (Triticum aestivum L.)
Semen Lysytskyi -
Vyhledávání a charakteristika genů zodpovědných za purpurové zbarvení obilek pšenice seté (Triticum aestivum L.)
Václav Trojan -
Charakterizace diploidní pšenice Triticum monococcum jako zdroje nových genů pro šlechtění pšenice
Hana VANŽUROVÁ -
Obsah vybraných antioxidantů a antioxidační aktivita v obilkách nových odrůd pšenice seté (Triticum aestivum L.), pšenice jednozrnky (T. monococcum L.) a dvouzrnky [T. dicoccum Schuebl (Schrank)]
Kristina Jírů
Název
Vložil
Vloženo
Práva