Nutriční aspekty kyseliny šťavelové – Mgr. Karla Krčálová
Mgr. Karla Krčálová
Bakalářská práce
Nutriční aspekty kyseliny šťavelové
Nutritional aspects of oxalic acid
Anotace:
Kyselina šťavelová je toxická složka rostlin, avšak pouze některé obsahují takové množství, které je pro člověka škodlivé. Je běžnou složkou ovoce a zeleniny, dále obilovin, některých alternativních plodin a pochutin. Ve vyšších koncentracích se vyskytuje především v reveni, špenátu a mangoldu, nebo také v čaji a kakau. Pro kyselinu šťavelovou je charakteristické, že snadno tvoří s ionty kovů soli …víceAbstract:
An oxalic acid is poisonous plants component, but only some of plants contain the oxalic acid quantity that is harmful to humans. It is an ususal component of fruit and vegetables and cereals, some of alternative crops and beverages. It occurs in high concentrations mainly in the rhubarb, the spinach and the mangold and also in the tea or the cacao. For the oxalic acid is characteristic forms of salt …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 20. 8. 2009
Identifikátor:
https://is.muni.cz/th/kcq4p/
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 4. 9. 2009
- Vedoucí: RNDr. Jiří Totušek, CSc.
- Oponent: doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Masarykova univerzita, Lékařská fakultaMasarykova univerzita
Lékařská fakultaBakalářský studijní program / obor:
Specializace ve zdravotnictví / Nutriční terapeut