Prebiotika jako zdroj uhlíku pro Listeria monocytogenes – Anna Daťková
Anna Daťková
Bachelor's thesis
Prebiotika jako zdroj uhlíku pro Listeria monocytogenes
Prebiotics as a carbon source for Listeria monocytogenes
Abstract:
Listeria monocytogenes je malá, grampozitivní, fakultativně anaerobní, nesporolující, pohyblivá patogenní tyčinkovitá bakterie, která se může vyskytovat prakticky v každém prostředí. Zpravidla se vyskytuje v půdě, v povrchové vodě, na různé vegetaci, trávicím traktu zvířat a v potravinách. Tato bakterie způsobuje u člověka alimentární onemocnění označované jako listerióza. Přestože se listerióza objevuje …moreAbstract:
Listeria monocytogenes is a small, gram-positive, facultatively anaerobic, non-sporulating, motile pathogenic rod bacteria that can occur in any environment. It can be present in soil, in surface water, on various vegetation, in the digestive tract of animals and in food. This bacteria causes a foodborne human illness called listeriosis. Although listeriosis occurs relatively rarely, it is a very serious …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 23. 4. 2023
Thesis defence
- Date of defence: 22. 5. 2023
- Supervisor: Ing. Tereza Kodešová
- Reader: Šárka Musilová, Ph.D.
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
DAŤKOVÁ, Anna. \textit{Prebiotika jako zdroj uhlíku pro Listeria monocytogenes}. Online. Bachelor's thesis. Praha: Czech University of Life Sciences Prague, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2023. Available from: https://theses.cz/id/byfi7f/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesBachelor programme:
Food and Nutrition
Theses on a related topic
-
Listeria monocytogenes - původce onemocnění způsobeného kontaminovanou potravou
Jana Zsoldosová -
Listeria monocytogenes jako významný alimentární patogen
Eliška Králíková -
Výskyt Listeria monocytogenes v potravinách
Anna Lišková -
Výskyt a aktivita Listeria monocytogenes v sýrech
Andrea Rosová -
Výskyt Listeria monocytogenes v objemných krmivech
Veronika Kulhavá -
Stanovení a charakterizace Listeria monocytogenes v potravinách
Anna Lišková -
Stanovení bakteriostatického účinku bioprotektorů na růst Listeria monocytogenes
Petra Jančíková -
Prebiotika ve výživě člověka
Michaela Podborská
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights