Prebiotika jako zdroj uhlíku pro Listeria monocytogenes – Anna Daťková
Anna Daťková
Bakalářská práce
Prebiotika jako zdroj uhlíku pro Listeria monocytogenes
Prebiotics as a carbon source for Listeria monocytogenes
Anotace:
Listeria monocytogenes je malá, grampozitivní, fakultativně anaerobní, nesporolující, pohyblivá patogenní tyčinkovitá bakterie, která se může vyskytovat prakticky v každém prostředí. Zpravidla se vyskytuje v půdě, v povrchové vodě, na různé vegetaci, trávicím traktu zvířat a v potravinách. Tato bakterie způsobuje u člověka alimentární onemocnění označované jako listerióza. Přestože se listerióza objevuje …víceAbstract:
Listeria monocytogenes is a small, gram-positive, facultatively anaerobic, non-sporulating, motile pathogenic rod bacteria that can occur in any environment. It can be present in soil, in surface water, on various vegetation, in the digestive tract of animals and in food. This bacteria causes a foodborne human illness called listeriosis. Although listeriosis occurs relatively rarely, it is a very serious …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 23. 4. 2023
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 22. 5. 2023
- Vedoucí: Ing. Tereza Kodešová
- Oponent: Šárka Musilová, Ph.D.
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
DAŤKOVÁ, Anna. \textit{Prebiotika jako zdroj uhlíku pro Listeria monocytogenes}. Online. Bakalářská práce. Praha: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů. 2023. Dostupné z: https://theses.cz/id/byfi7f/.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůČeská zemědělská univerzita v Praze
Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůBakalářský studijní program:
Výživa a potraviny
Práce na příbuzné téma
-
Listeria monocytogenes - původce onemocnění způsobeného kontaminovanou potravou
Jana Zsoldosová -
Listeria monocytogenes jako významný alimentární patogen
Eliška Králíková -
Výskyt Listeria monocytogenes v potravinách
Anna Lišková -
Výskyt a aktivita Listeria monocytogenes v sýrech
Andrea Rosová -
Výskyt Listeria monocytogenes v objemných krmivech
Veronika Kulhavá -
Stanovení a charakterizace Listeria monocytogenes v potravinách
Anna Lišková -
Stanovení bakteriostatického účinku bioprotektorů na růst Listeria monocytogenes
Petra Jančíková -
Prebiotika ve výživě člověka
Michaela Podborská
Název
Vložil
Vloženo
Práva