Bc. Petra Marášková

Master's thesis

Vejce jako důležitý zdroj vitamínů a minerálů ve výživě člověka

Eggs as an important source of vitamins and minerals in human nutrition
Abstract:
Cílem diplomové práce bylo stanovit obsah lipofilních vitaminů ve vaječných žlout-cích. Byly použity vzorky z domácího chovu, z obchodního řetězce a experimentální vejce, které byly rozděleny do třech skupin podle koncentrace moučky z moučných červů v krmivu slepic. Vzorky se nejprve lyofilizovaly, poté byla provedena extrakce, chromatografická separace, detekce a kvantifikace lipofilních vitaminů …more
Abstract:
The aim of the diploma thesis was to determine the content of lipophilic vitamins in egg yolks. Samples from domestic breeding, the commercial chain and experi-mental eggs were used, which were divided into three groups according to the concen-tration of mealworms in the hens' feed. The samples were first lyophilized, followed by extraction, chromatographic separation, detection and quantification …more
 
 
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 4. 5. 2022

Thesis defence

  • Date of defence: 30. 5. 2022
  • Supervisor: Mgr. Milena Matejovičová, Ph.D.
  • Reader: Lukáš Dvořák, Ph.D.

Citation record

Full text of thesis

Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:
  • autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakulta