Alsu Khabirialova
Bachelor's thesis
Využití bazalky posvátné v potravinářství
The Use of Holy Basil in Food Industry
Abstract:
Teoretická část práce popisuje působení léčivých rostlin obecně s důrazem na antioxidační a adaptogenní účinky a podobněji rozebírá účinné látky bazalky posvátné (Ocimum sanctum) a její využití v oficiální i ájurvédské medicíně. Praktická část spočívala v přípravě sirupů z čerstvé a sušené hmoty bazalky posvátné. Nealkoholické nápoje vzniklé ředěním těchto sirupů byly podrobeny degustační zkoušce. …moreAbstract:
Theoretical part of the thesis describes the effects of medicinal plants with emphasis on antioxidative and adaptogenic activity and with detailed review of holy basil (Ocimum sanctum) phytochemistry and medicinal/ajurvedic applications. Experimental part focused on preparation of water extracts from fresh and dried holy basil and on senzoric test (evaluation of colour, taste and smell) of soft drinks …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 27. 4. 2023
Thesis defence
- Date of defence: 24. 5. 2023
- Supervisor: prof. Ing. Pavel Ryšánek, CSc.
- Reader: Jana Mazáková, Ph.D.
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
KHABIRIALOVA, Alsu. \textit{Využití bazalky posvátné v potravinářství}. Online. Bachelor's thesis. Praha: Czech University of Life Sciences Prague, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2023. Available from: https://theses.cz/id/cel74f/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesBachelor programme:
Food and Nutrition
Theses on a related topic
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights