Využití bazalky posvátné v potravinářství – Alsu Khabirialova
Alsu Khabirialova
Bakalářská práce
Využití bazalky posvátné v potravinářství
The Use of Holy Basil in Food Industry
Anotace:
Teoretická část práce popisuje působení léčivých rostlin obecně s důrazem na antioxidační a adaptogenní účinky a podobněji rozebírá účinné látky bazalky posvátné (Ocimum sanctum) a její využití v oficiální i ájurvédské medicíně. Praktická část spočívala v přípravě sirupů z čerstvé a sušené hmoty bazalky posvátné. Nealkoholické nápoje vzniklé ředěním těchto sirupů byly podrobeny degustační zkoušce. …víceAbstract:
Theoretical part of the thesis describes the effects of medicinal plants with emphasis on antioxidative and adaptogenic activity and with detailed review of holy basil (Ocimum sanctum) phytochemistry and medicinal/ajurvedic applications. Experimental part focused on preparation of water extracts from fresh and dried holy basil and on senzoric test (evaluation of colour, taste and smell) of soft drinks …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 27. 4. 2023
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 24. 5. 2023
- Vedoucí: prof. Ing. Pavel Ryšánek, CSc.
- Oponent: Jana Mazáková, Ph.D.
Citační záznam
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůČeská zemědělská univerzita v Praze
Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůBakalářský studijní program:
Výživa a potraviny
Název
Vložil
Vloženo
Práva