Optimalizace extrakčního postupu pro stanovení antioxidační aktivity luštěnin – Bc. Monika Kopřivová
Bc. Monika Kopřivová
Master's thesis
Optimalizace extrakčního postupu pro stanovení antioxidační aktivity luštěnin
Optimization of the Extraction Procedure for the Determination of Antioxidant Activity of Legumes
Abstract:
Cílem této diplomové práce bylo nalézt nejvhodnější postup extrakce luštěnin pro následné stanovení antioxidační aktivity. Analýza byla provedena u čočky belugy, čočky červené, hrachu zeleného, cizrny, mungo fazolí a adzuki fazolí. K extrakci byla zvolena tři různá extrakční činidla a zároveň tři různé způsoby extrakce. Antioxidační aktivita byla stanovena metodami ABTS a DPPH. Naměřené hodnoty se …moreAbstract:
The aim of this thesis was to find the most suitable procedure for extracting legumes for subsequent determination of antioxidant activity. The analyses were performed in beluga lentils, red lentils, green peas, chickpeas, mung beans and adzuki beans. Three different extraction solvents and three different methods of extraction were chosen. The antioxidant activity was determined using the ABTS and …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 17. 4. 2014
Accessible from:: 17. 4. 2014
Thesis defence
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
KOPŘIVOVÁ, Monika. \textit{Optimalizace extrakčního postupu pro stanovení antioxidační aktivity luštěnin}. Online. Master's thesis. Zlín: Tomas Bata University in Zlín, Faculty of Technology. 2014. Available from: https://theses.cz/id/cfgftf/.
The right form of listing the thesis as a source quoted
Kopřivová, Monika. Optimalizace extrakčního postupu pro stanovení antioxidační aktivity luštěnin. Zlín, 2014. diplomová práce (Ing.). Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická
Full text of thesis
Accessibility: Autor si přeje zpřístupnit práci veřejnosti od 17.4.2014
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- Soubory jsou od 17. 4. 2014 dostupné: autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologickáPlny text prace je k dispozici v elektronicke podobe
Tomas Bata University in Zlín
Faculty of TechnologyMaster programme / field:
Chemistry and Food Technologies / Technology, Hygiene and Economics of Food Production
Theses on a related topic
-
Vliv klíčení a vaření na antioxidační aktivitu čočky
Lucie Czyžová