Vliv technologického zpracování zrna pšenice na obsah karotenoidů – Bc. Beatrice Giampaglia
Bc. Beatrice Giampaglia
Master's thesis
Vliv technologického zpracování zrna pšenice na obsah karotenoidů
The effect of technological processing of wheat grain on carotenoid content
Abstract:
Pšenice představuje jednu ze základních potravin ve výživě lidí na světě. Kromě tradičních odrůd pšenice jsou pěstovány a zpracovávány netradiční genotypy pšenic s barevným zrnem, které představují cenný zdroj nejen esenciálních živin ale i široké škály biologicky aktivních látek – antokyanů, karotenoidů a fenolických sloučenin. Tyto pigmenty jsou díky svým antioxidačním vlastnostem považovány za zdraví …moreAbstract:
Wheat is one of the basic foods in human nutrition in the world. In addition to traditional wheat varieties, non-traditional genotypes of colored grain wheat are grown and processed, which represent a valuable source not only of essential nutrients but also of a wide range of biologically active substances – anthocyanins, carotenoids and phenolic compounds. These pigments are considered beneficial …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 16. 7. 2020
Thesis defence
- Supervisor: Ing. Zora Kotíková, Ph.D.
- Reader: Martin Matějovič, externi
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
GIAMPAGLIA, Beatrice. \textit{Vliv technologického zpracování zrna pšenice na obsah karotenoidů}. Online. Master's thesis. Praha: Czech University of Life Sciences Prague, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2020. Available from: https://theses.cz/id/cgfku9/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesMaster programme / field:
Nutrition and Foodstuffs / Nutrition and Foodstuffs
Theses on a related topic
-
Mlynářská a pekařská jakost pšenice s barevným zrnem
Adéla Břeňová -
Pšenice s barevným zrnem jako bohatý zdroj anthokyanů v lidské výživě
Michal Brnka -
Pšenice s barevným zrnem - obsahové látky
Patrik Kosztolányi -
Anthokyany pšenic s barevným zrnem
Marie Eliášová -
Obsah celkových anthokyanů po kulinárních úpravách pšenic s barevným zrnem
Klára Podlipná -
Vliv hnojení na obsah karotenoidů v pšenicích s barevným zrnem
Adam Kos -
Mlynářská a pekařská jakost pšenice s barevným zrnem
Adéla Břeňová -
Vliv skladování na obsah karotenoidů v zrnech pšenice s barevným endospermem a aleuronem
Adam Kos
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights