Vliv technologického zpracování zrna pšenice na obsah karotenoidů – Bc. Beatrice Giampaglia
Bc. Beatrice Giampaglia
Diplomová práce
Vliv technologického zpracování zrna pšenice na obsah karotenoidů
The effect of technological processing of wheat grain on carotenoid content
Anotace:
Pšenice představuje jednu ze základních potravin ve výživě lidí na světě. Kromě tradičních odrůd pšenice jsou pěstovány a zpracovávány netradiční genotypy pšenic s barevným zrnem, které představují cenný zdroj nejen esenciálních živin ale i široké škály biologicky aktivních látek – antokyanů, karotenoidů a fenolických sloučenin. Tyto pigmenty jsou díky svým antioxidačním vlastnostem považovány za zdraví …víceAbstract:
Wheat is one of the basic foods in human nutrition in the world. In addition to traditional wheat varieties, non-traditional genotypes of colored grain wheat are grown and processed, which represent a valuable source not only of essential nutrients but also of a wide range of biologically active substances – anthocyanins, carotenoids and phenolic compounds. These pigments are considered beneficial …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 16. 7. 2020
Obhajoba závěrečné práce
- Vedoucí: Ing. Zora Kotíková, Ph.D.
- Oponent: Martin Matějovič, externi
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
GIAMPAGLIA, Beatrice. \textit{Vliv technologického zpracování zrna pšenice na obsah karotenoidů}. Online. Diplomová práce. Praha: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů. 2020. Dostupné z: https://theses.cz/id/cgfku9/.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůČeská zemědělská univerzita v Praze
Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůMagisterský studijní program / obor:
Výživa a potraviny / Výživa a potraviny
Práce na příbuzné téma
-
Mlynářská a pekařská jakost pšenice s barevným zrnem
Adéla Břeňová -
Pšenice s barevným zrnem jako bohatý zdroj anthokyanů v lidské výživě
Michal Brnka -
Pšenice s barevným zrnem - obsahové látky
Patrik Kosztolányi -
Anthokyany pšenic s barevným zrnem
Marie Eliášová -
Obsah celkových anthokyanů po kulinárních úpravách pšenic s barevným zrnem
Klára Podlipná -
Vliv hnojení na obsah karotenoidů v pšenicích s barevným zrnem
Adam Kos -
Mlynářská a pekařská jakost pšenice s barevným zrnem
Adéla Břeňová -
Vliv skladování na obsah karotenoidů v zrnech pšenice s barevným endospermem a aleuronem
Adam Kos
Název
Vložil
Vloženo
Práva