Využití ligninolytických enzymů v potravinářství – Polina Nadtochaeva
Polina Nadtochaeva
Bachelor's thesis
Využití ligninolytických enzymů v potravinářství
Uses of ligninolytic enzymes in the food industry
Abstract:
Ligninolytické enzymy jsou enzymy produkované dřevokaznými houbami a díky své vysoké reakční aktivitě a nízké specifitě se v poslední době staly důležitými enzymy pro biotechnologické využití. Tato práce stručně popisuje nejdůležitější ligninolytické enzymy a jejich reakční mechanismy a shrnuje způsoby využití těchto enzymů v potravinářském průmyslu. Velká pozornost je věnována biosenzorům, které se …moreAbstract:
Ligninolytic enzymes are produced by wood-decaying fungi, and due to their high reactivity and low specificity, they have recently become important enzymes for biotechnological use. This thesis briefly reviews the most important ligninolytic enzymes and their reaction mechanisms and summarizes the ways of using these enzymes in the food industry. Great attention is paid to biosensors, which are used …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 25. 4. 2018
Thesis defence
- Supervisor: Mgr. Stanislava Voběrková, Ph.D.
Citation record
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakultaMendel University in Brno
Faculty of AgriSciencesBachelor programme / field:
Agrobiology / Molecular biology and biotechnology
Theses on a related topic
-
Using of modern molecular methods for isolation and identification of ligninolytic enzymes
Martin Řiháček -
Skríning a identifikace ligninolytických enzymů basidiomycetních hub izolovaných z českých lesů
Markéta Mlčáková -
Using of modern molecular methods for isolation and identification of ligninolytic enzymes
Martin Řiháček -
CLEA imobilizace enzymů z hub bílé a hnědé hniloby
Andrea Blahutová -
Využití bílé hniloby pro anaerobní digesci bioodpadů
Michaela Kolářová -
CLEA imobilizace enzymů z hub bílé a hnědé hniloby
Andrea Blahutová -
Využití hub bílé hniloby při bioremediaci polutantů
Žaneta Nedvědická -
Hodnocení toxického působení těžkých kovů testem využívajícím houby bílé hniloby
Michaela KARÁSKOVÁ