Smyslové vnímání složek kančího pachu u spotřebitelů v České republice. – Bc. Hana Průchová
Bc. Hana Průchová
Master's thesis
Smyslové vnímání složek kančího pachu u spotřebitelů v České republice.
Sensory perception of boar taint of consumers in the Czech Republic.
Abstract:
Chov prasat je jedním z nejvýznamnějších chovů hospodářských zvířat v České republice. To je dáno vysokou spotřebou vepřového masa, která činí 43 kg/obyvatele/rok. Celková spotřeba masa činí 82,4 kg/obyvatele/rok, z čehož je patrné, že se v ČR vepřové maso podílí více než polovinou na celkové spotřebě masa, konkrétně zaujímá 51,7% podíl. Zásadním problémem týkajícím se zákazu chirurgické kastrace je …moreAbstract:
má statisticky významný vliv na individuální citlivost spotřebitelů k androstenonu a skatolu. Z výsledků této studie vyplývá, že vnímání kančího pachu je velmi individuální, proto by budoucí zakázání chirurgické kastrace mohl být problém, při jehož řešení je důležité se zaměřit na detekci kančího pachu, jeho eliminaci, a najít způsob, který bude nejefektivnější. První hypotéza byla potvrzena. Oba vzorky …moreAbstract:
Pig breeding is one of the most important livestock breeds in the Czech Republic. This is due to the high consumption of pork, which is 43 kg/capita/year. The total meat consumption is 82.4 kg/capita/year, which shows that pork accounts for more than half of the total meat consumtion in the Czech Republic, namely 51.7 %. A major problem regarding of prohibition of surgical castration is the unwanted …moreAbstract:
castration could be a problem where it is important to focus on detection of boar taint, its elimination and finding the most effective method. The first hypothesis was confirmed. Both androstenone samples were recognized by 48.33 % of men and 67.53 % of women. The second hypothesis was disproved. There is no statistically significant difference in consumer (male and female) receptivity to skatole …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 13. 4. 2022
Thesis defence
- Supervisor: Ing. Kateřina Zadinová, Ph.D.
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
PRŮCHOVÁ, Hana. \textit{Smyslové vnímání složek kančího pachu u~spotřebitelů v~České republice.}. Online. Master's thesis. Praha: Czech University of Life Sciences Prague, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2022. Available from: https://theses.cz/id/cs71bc/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesMaster programme:
Animal Production
Theses on a related topic
-
Senzorické hodnoceni teffu a výrobků z něj
Kateřina Nedomová -
Senzorické hodnocení kávy z Coffea arabica v závislosti na způsobu přípravy: Testování pomocí senzorického a konzumentského panelu
Markéta Kratochvílová -
Vliv vybraných demografických faktorů na senzorické hodnocení a přijatelnost konzumních druhů mlék
Denisa TOMÁŠKOVÁ -
Vliv zkrmování slunečnice topinamburu na hladinu kančího pachu v tukové tkáni kanců
Vladimír Janovský -
Možnosti eliminace kančího pachu ve výkrmu kanců
Marta Kestlerová -
Exprese genů ovlivňující kančí pach ve vztahu ke kastraci
Anna Schmidtová -
Zastoupení androstenonu, skatolu a indolu u vybraných genotypů prasat
Petra Vaníčková -
Vliv zkrmování Helianthus tuberosus na výskyt skatolu ve vepřovém masu kanečků.
Eliška Císařová
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights