Porovnanie profilu fenolových látok v komerčne dostupných vzorkách kakaa – Bc. Dávid Krajňák
Bc. Dávid Krajňák
Master's thesis
Porovnanie profilu fenolových látok v komerčne dostupných vzorkách kakaa
Comparison of phenolic compound profile in commercially available samples of cocoa
Abstract:
SouhrnÚvod: Theobroma cacao je významná plodina pro své plody, ze kterých se vyrábí kakao a čokoláda. Už starověké civilizace poznali využití kakaových bobů a pěstovali Theobroma cacao pro přípravu jejich posvátného kakaového nápoje "xocolatl". Kakao bylo žádané nejen kvůli své chuti a povzbuzujícím účinkem, ale také díky jejich příznivým zdravotním účinkem. Trvalo ještě několik století, dokud se kakao …moreAbstract:
akaa. Pražení kakaových bobů probíhá při teplotách 120 – 150 C°. Vysoké teploty podle některých autorů způsobují degradaci fenolických sloučením spolu s dlouhými dobami pražení. Kakao podléhá někdy dalším technologickým úpravám jako je alkalizace, kdy se zvyšuje pH kakaového prášku. Alkalizace kakaa má za následek zjemnění chuti kakaa a zlepšuje se jeho rozpustnost v kapalinách. Alkalizací je možné …moreAbstract:
Comparison of phenolic compound profile in commercially available samples of cocoaAbstractIntroduction: Cocoa beans are an important raw material for production of cocoa and chocolate, which have been known for centuries. Cocoa has been sought not only for its taste but also because of its beneficial health effects. The very positive effect of cocoa on health is associated with their high content of …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 13. 4. 2018
Thesis defence
- Supervisor: Mgr. Petr Maršík, Ph.D.
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
KRAJŇÁK, Dávid. \textit{Porovnanie profilu fenolových látok v komerčne dostupných vzorkách kakaa}. Online. Master's thesis. Praha: Czech University of Life Sciences Prague, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2018. Available from: https://theses.cz/id/cxcjuc/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesMaster programme / field:
Nutrition and Foodstuffs / Nutrition and Foodstuffs
Theses on a related topic
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights