Porovnanie profilu fenolových látok v komerčne dostupných vzorkách kakaa – Bc. Dávid Krajňák
Bc. Dávid Krajňák
Master's thesis
Porovnanie profilu fenolových látok v komerčne dostupných vzorkách kakaa
Comparison of phenolic compound profile in commercially available samples of cocoa
Anotácia:
SouhrnÚvod: Theobroma cacao je významná plodina pro své plody, ze kterých se vyrábí kakao a čokoláda. Už starověké civilizace poznali využití kakaových bobů a pěstovali Theobroma cacao pro přípravu jejich posvátného kakaového nápoje "xocolatl". Kakao bylo žádané nejen kvůli své chuti a povzbuzujícím účinkem, ale také díky jejich příznivým zdravotním účinkem. Trvalo ještě několik století, dokud se kakao …viacAnotácia:
akaa. Pražení kakaových bobů probíhá při teplotách 120 – 150 C°. Vysoké teploty podle některých autorů způsobují degradaci fenolických sloučením spolu s dlouhými dobami pražení. Kakao podléhá někdy dalším technologickým úpravám jako je alkalizace, kdy se zvyšuje pH kakaového prášku. Alkalizace kakaa má za následek zjemnění chuti kakaa a zlepšuje se jeho rozpustnost v kapalinách. Alkalizací je možné …viacAbstract:
Comparison of phenolic compound profile in commercially available samples of cocoaAbstractIntroduction: Cocoa beans are an important raw material for production of cocoa and chocolate, which have been known for centuries. Cocoa has been sought not only for its taste but also because of its beneficial health effects. The very positive effect of cocoa on health is associated with their high content of …viac
Jazyk práce: Czech
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 13. 4. 2018
Obhajoba závěrečné práce
- Vedúci: Mgr. Petr Maršík, Ph.D.
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
KRAJŇÁK, Dávid. \textit{Porovnanie profilu fenolových látok v komerčne dostupných vzorkách kakaa}. Online. Diplomová práca. Praha: Česká zemědělská univerzita v Praze, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2018. Dostupné z: https://theses.cz/id/cxcjuc/.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesMaster programme / odbor:
Nutrition and Foodstuffs / Nutrition and Foodstuffs
Práce na příbuzné téma
- Žádné práce na příbuzné téma.
Názov
Vložil
Vložené
Práva