Porovnání jakostních parametrů salámu Vysočina v závislosti na obsahu soli – Bc. Dagmar Pavelková
Bc. Dagmar Pavelková
Master's thesis
Porovnání jakostních parametrů salámu Vysočina v závislosti na obsahu soli
A Comparison of the Quality Parameters of the Vysočina Salami Depending on the Salt Content
Abstract:
Cílem práce bylo srovnat vybrané fyzikální, chemické a senzorické ukazatele dvou skupin salámu Vysočina s rozdílným obsahem soli, a to skupiny kontrolní s obsahem soli 2 % a skupiny pokusné se sníženým obsahem soli 1,5 %. Salámy byly vyrobeny v masném poloprovoze na Ústavu technologie potravin Mendelovy univerzity v Brně, kde byly také hodnoceny všechny parametry. Z výsledků vyplynulo, že pokusná varianta …moreAbstract:
The aim of this thesis was to compared physical, chemical and sensory parameters of two groups Vysočina salami. First group is a control group with salt content 2 %. Second group is experimental group with a reduced content of salt 1,5 %. The salami were produced at Mendel University in Brno, where all parameters were also measured.The results showed that experimental group had higher water activity …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 25. 4. 2018
Thesis defence
- Supervisor: Ing. Miroslav Jůzl, Ph.D.
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
PAVELKOVÁ, Dagmar. \textit{Porovnání jakostních parametrů salámu Vysočina v~závislosti na obsahu soli}. Online. Master's thesis. Brno: Mendelova univerzita v Brně, Faculty of AgriSciences. 2018. Available from: https://theses.cz/id/czwo2k/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakultaMendel University in Brno
Faculty of AgriSciencesMaster programme / field:
Chemistry and Food Technology / Food Quality and Safety
Theses on a related topic
-
Senzorické hodnoceni teffu a výrobků z něj
Kateřina Nedomová -
Senzorické hodnocení kávy z Coffea arabica v závislosti na způsobu přípravy: Testování pomocí senzorického a konzumentského panelu
Markéta Kratochvílová -
Vliv vybraných demografických faktorů na senzorické hodnocení a přijatelnost konzumních druhů mlék
Denisa TOMÁŠKOVÁ -
The search for women's freedom and sexual identity in Patricia Highsmith's novel The Price of Salt
Mariia DUSHENINA -
Salt interactions with resilin-like polypeptides
Gabriela Želonková