Poživatelné i nepoživatelné části jedlých rostlin použitelné při barvení textilních materiálů – Tereza Pitrmanová
Tereza Pitrmanová
Bachelor's thesis
Poživatelné i nepoživatelné části jedlých rostlin použitelné při barvení textilních materiálů
Edible and inedible parts of edible plants useful in the dyeing of textile materials
Abstract:
Barviva jsou chemické sloučeniny, která absorbují a transformují světelnou energii do viditelného, infračerveného či ultrafialového světla. Mohou být přírodní či syntetická. Přírodní barviva jsou známa již tisíce let a mohou být rostlinného či živočišného původu. Mezi tradiční barvířské rostliny používané v minulosti i současnosti řadíme například indigovník barvířský (Indigofera tinctoria L.), který …moreAbstract:
Dyes are chemical compounds that absorb and transform light energy into visible, infrared or ultraviolet light. They can be natural or synthetic. Natural dyes have been known for thousands of years and can be of plant or animal origin. Among the traditional dyeing plants used in the past and present, we include, for example, the Indigofera tinctoria, which is still used to obtain the blue color, the …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 1. 7. 2020
Thesis defence
- Supervisor: Ing. Matyáš Orsák, Ph.D.
- Reader: František Hnilička, Ph.D.
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
PITRMANOVÁ, Tereza. \textit{Poživatelné i nepoživatelné části jedlých rostlin použitelné při barvení textilních materiálů}. Online. Bachelor's thesis. Praha: Czech University of Life Sciences Prague, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2020. Available from: https://theses.cz/id/d7lbpu/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesBachelor programme / field:
Agriculture, Horticulture and Rural Development / Nutrition and Foodstuffs
Theses on a related topic
- No theses on a related topic available.
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights