Příprava 1-bromnaftalen-2-karboxylové kyseliny – Petra Berčíková
Petra Berčíková
Bachelor's thesis
Příprava 1-bromnaftalen-2-karboxylové kyseliny
Synthesis of 1-bromonaphthalene-2-carboxylic acid
Abstract:
1-Bromnaftalen-2-karboxylová kyselina byla připravována z 1-brom-2-methyl-naftalenu. Bylo zjištěno, že přímá oxidace výchozí látky pomocí manganistanu draselného probíhá s velmi nízkým výtěžkem (10%), zatímco oxidace příslušného alkoholu 2 resp. aldehydu 3 probíhá snadno s vysokým výtěžkem. Sloučeniny 2 a 3 byly připraveny ve dvou krocích zahrnující bromaci 1-brom-2- methylnaftalenu a následnou hydrolýzou …moreAbstract:
1-Bromonaphthalene-2-carboxylic acid has been prepared from 1-bromo-2-methylnaphthalene. It was found that direct oxidation of the starting material in presence of potassium permanganate gives low yield about 10 %, on the other hand, an oxidation of appropriate alcohol 2 or aldehyde 3 proceeds smoothly with high yields. The compounds 2 and 3 has been prepared in two steps including bromation of 1-bromo …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 14. 7. 2011
Thesis defence
- Date of defence: 29. 8. 2011
- Supervisor: doc. Ing. Pavel Drabina, Ph.D.
Citation record
The right form of listing the thesis as a source quoted
Berčíková, Petra. Příprava 1-bromnaftalen-2-karboxylové kyseliny. Pardubice, 2011. bakalářská práce (Bc.). Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- Soubory jsou nedostupné.
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Univerzita Pardubice, Fakulta chemicko-technologickáUniversity of Pardubice
Faculty of Chemical TechnologyBachelor programme / field:
Chemistry and Technical Chemistry / Chemistry and Technical Chemistry
Theses on a related topic
-
(Z)-2-(2-Bromvinyl)-4,4,5,5-tetramethyl-1,3,2-dioxaborolan a jeho cross-coupling reakce
Jan Paciorek -
Limitující a inhibující faktory bakteriální oxidace anorganických sirných látek
Blanka Omesová Pokorná -
Vliv oxidace moštu na senzorické vlastnosti vína z odrůdy Sauvignon
Tatiana Usaleva -
Reakce adamantylderivátu N,N'-methylendiimidazolium dibromidu s vybranými solemi mědi
Věra KAŠPÁRKOVÁ