Produkce vitamínů,exopolysacharidů a bakteriocinů bakteriemi mléčného kvašení – Mgr. Kristýna Turková
Mgr. Kristýna Turková
Bakalářská práce
Produkce vitamínů,exopolysacharidů a bakteriocinů bakteriemi mléčného kvašení
Production of vitamins,exopolysaccharides and bacteriocins by lactic acid bacteria
Anotace:
Bakterie mléčného kvašení (BMK) a Bifidobacterium spp. produkují celou řadu látek, které mohou přispívat k antimikrobiálním aktivitě, a to především bakteriocinů, ethanolu a organických kyselin. Kromě antimikrobiálních látek produkují také velmi různorodé množství biomolekul, např. mastné kyseliny, proteiny, vitaminy či exopolysacharidy (EPS). Nadprodukce vitaminů BMK umožňuje velmi atraktivním způsobem …víceAbstract:
Lactic acid bacteria (LAB) and Bifidobacterium spp. are producing a lot of allied substances, firstly bacteriocins, ethanol and organic acids, they contribute to antimicrobial activity lactic bacteria. They are producing highly various biomolecules, for example fatty acids, proteins, vitamins or exopolysaccharides (EPS), besides antimicrobial substances. The overproduction of vitamins produced by LAB …víceKlíčová slova
Bakterie mléčného kvašení Bifidobacterium spp. kyselina listová vitamin B12 vitamin K vitamin B1 vitamin B2 exopolysacharidy bakteriociny antimikrobiální potenciál heterologní exprese Lactic acid bacteria folic acid exopolysaccharides bacteriocins antimicrobial potential heterologous expression
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 22. 5. 2007
Identifikátor:
https://is.muni.cz/th/ejz01/
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 26. 6. 2007
- Vedoucí: doc. RNDr. Alena Španová, CSc.
Citační záznam
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakultaMasarykova univerzita
Přírodovědecká fakultaBakalářský studijní program / obor:
Biologie / Biologie
Práce na příbuzné téma
-
Vliv kokultivace bakterií mléčného kvašení na jejich antimikrobiální aktivitu
Elizaveta Ushakova -
Vliv bakterií mléčného kvačení a mykoparazitických a entomopatogenních hub na vitalitu osiva luskovin
Jan Roh -
Analýza vitaminů B2 a B6 v potravinách
Lucie Králíčková -
Stanovení obsahu vitaminů skupiny B v jedlém hmyzu
Jaroslava Bednářová