Bc. Jana Kopecká, Ph.D.

Master's thesis

Stanovení fyziologických a genetických aspektů flokulace průmyslových kmenů kvasinek

Physiological and genetic aspects of flocculation industrial strains of yeasts
Abstract:
Flokulace je reverzibilní schopnost kvasinek tvořit větší celky a následně se rychle usazovat nebo stoupat na povrch média. Objevuje se spontánně na konci kvašení, usnadňuje účinně odstraňovat buňky z fermentačního média a ulehčuje tak downstream procesy při zisku produktu. Je tedy ekonomicky důležitým faktorem pro průmyslové aplikace (pivovarnictví, vinařství, produkce bioetanolu a zpracování odpadních …more
Abstract:
Yeast flocculation is a reversible process in which cells adhere to form units, these units subsequently settle to the bottom or rise to the surface. It occurs spontaneously at the end of fermentation, it provides an effective and cost-free way to separate yeast cells from the fermentation medium and facilitate the downstream processes. It is an economically important factor in industrial applications …more
 
 
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 16. 5. 2011

Thesis defence

  • Date of defence: 13. 6. 2011
  • Supervisor: doc. RNDr. Miroslav Němec, CSc.

Citation record

Full text of thesis

Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:
  • světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta