Bc. Lucie Martínková

Master's thesis

Stabilita kyseliny karmínové v modelovém syceném nápoji

Stability of carminic acid in model carbonised beverage
Abstract:
Tato diplomová práce se zabývá červeným barvivem kyselinou karmínovou a jejími vlastnostmi v modelovém nápoji. V teoretické části práce je popsána historie používání tohoto barviva, jeho výroba a využití nejen v potravinách. V další části je uveden vliv kyseliny karmínové na zdraví, legislativa spojená s barvivy a metody, jimiž lze kyselinu karmínovou stanovit. V experimentální části byl zkoumán obsah …more
Abstract:
This thesis investigates carminic acid, a red dye, and its properties when used in a model drink. The theoretical section provides an overview of the historical use of this dye, its production, and its applications beyond the food industry. Additionally, the thesis explores the impact of carminic acid on health, relevant legislation related to dyes, and methods for its determination. In the experimental …more
 
 
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 9. 5. 2024
Accessible from:: 31. 12. 2999

Thesis defence

  • Supervisor: doc. Ing. Libor Červenka, Ph.D.

Citation record

The right form of listing the thesis as a source quoted

Martínková, Lucie. Stabilita kyseliny karmínové v modelovém syceném nápoji. Pardubice, 2024. diplomová práce (Ing.). Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická

Full text of thesis

Accessibility: Autor si nepřeje zpřístupnění práce veřejnosti

Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:
  • Soubory jsou nedostupné.
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Univerzita Pardubice, Fakulta chemicko-technologická

University of Pardubice

Faculty of Chemical Technology

Master programme / field:
Evaluation and Analysis of Foodstuffs / Evaluation and Analysis of Foodstuffs

Theses on a related topic