Stabilita kyseliny karmínové v modelovém syceném nápoji – Bc. Lucie Martínková
Bc. Lucie Martínková
Diplomová práce
Stabilita kyseliny karmínové v modelovém syceném nápoji
Stability of carminic acid in model carbonised beverage
Anotace:
Tato diplomová práce se zabývá červeným barvivem kyselinou karmínovou a jejími vlastnostmi v modelovém nápoji. V teoretické části práce je popsána historie používání tohoto barviva, jeho výroba a využití nejen v potravinách. V další části je uveden vliv kyseliny karmínové na zdraví, legislativa spojená s barvivy a metody, jimiž lze kyselinu karmínovou stanovit. V experimentální části byl zkoumán obsah …víceAbstract:
This thesis investigates carminic acid, a red dye, and its properties when used in a model drink. The theoretical section provides an overview of the historical use of this dye, its production, and its applications beyond the food industry. Additionally, the thesis explores the impact of carminic acid on health, relevant legislation related to dyes, and methods for its determination. In the experimental …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 9. 5. 2024
Zveřejnit od: 31. 12. 2999
Obhajoba závěrečné práce
- Vedoucí: doc. Ing. Libor Červenka, Ph.D.
Citační záznam
Jak správně citovat práci
Martínková, Lucie. Stabilita kyseliny karmínové v modelovém syceném nápoji. Pardubice, 2024. diplomová práce (Ing.). Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická
Plný text práce
Právo: Autor si nepřeje zpřístupnění práce veřejnosti
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- Soubory jsou nedostupné.
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Univerzita Pardubice, Fakulta chemicko-technologickáUniverzita Pardubice
Fakulta chemicko-technologickáMagisterský studijní program / obor:
Hodnocení a analýza potravin / Hodnocení a analýza potravin
Práce na příbuzné téma
-
Obsah askorbové kyseliny a antioxidační aktivita ovocných nápojů
Jana Junghansová