Odhad zátěže kadmiem ze sóje a sójových výrobků u alternativního způsobu stravování – Bc. Pavlína Kosečková
Bc. Pavlína Kosečková
Diplomová práce
Odhad zátěže kadmiem ze sóje a sójových výrobků u alternativního způsobu stravování
Estimation of cadmium load from soybeans and soy products in alternative nutrition
Anotace:
Tato diplomová práce zjišťuje obsah kadmia v sójových bobech a sójových výrobcích, a zároveň se zabývá odhadem zátěže tímto těžkým kovem u vegetariánů a veganů, u nichž se předpokládá vyšší míra konzumace sójových potravin. Teoretická část této práce seznamuje čtenáře s problematikou kadmia v životním prostředí, v potravinách a jeho negativními účinky na lidské zdraví. Kapitola o sóji byla sepsána …víceAbstract:
This diploma thesis deals with cadmium content in soybeans and soy products. The daily inta-ke of cadmium from soy products was calculated for vegans and vegetarians, who are expec-ted to be frequent consumers of these foods. The theoretical part of this thesis introduces reader to the topic of cadmium in the environ-ment & food and to its negative effects on human health. The chapter about soy …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 12. 5. 2017
Identifikátor:
https://is.muni.cz/th/ttibn/
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 13. 6. 2017
- Vedoucí: RNDr. Ondřej Zvěřina, Ph.D.
- Oponent: prof. MUDr. Drahoslava Hrubá, CSc.
Citační záznam
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Masarykova univerzita, Lékařská fakultaMasarykova univerzita
Lékařská fakultaMagisterský studijní program / obor:
Specializace ve zdravotnictví / Nutriční specialista
Práce na příbuzné téma
-
Klady a zápory konzumace sóji a sójových výrobků
Štěpánka Kozáková -
Vápník v potravinách určených pro vegany a vegetariány
Lucie Nowáková