Metody ovlivnění vnímání kančího pachu ve vepřovém masa – Šárka Papírníková
Šárka Papírníková
Bachelor's thesis
Metody ovlivnění vnímání kančího pachu ve vepřovém masa
The strategy for masking boar taint in pork meat
Abstract:
Tato bakalářská práce pojednává o problematice kančího pachu ve vepřovém mase a to konkrétně o jeho maskování různými strategiemi. Kančí pach je nežádoucí zápach vyskytující se u nekastrovaných kanců, který způsobují látky skatol, androstenon a indol. Z tohoto důvodu je ve většině zemí prvních týdnech života selat zavedená chirurgická kastrace bez jakékoli anestezie. Právě otázka bolestivosti kastrace …moreAbstract:
This bachelor thesis deals with the issue of boar smell in pork, specifically its masking by various strategies. Boar odor is an undesirable odor found in uncastrated boars caused by skatol, androstenone and indole. For this reason, in most countries, surgical castration without any anesthesia is established in the first weeks of piglet life. It is the question of the pain of castration and the related …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 2. 5. 2021
Thesis defence
- Supervisor: doc. Ing. Jaroslav Čítek, Ph.D.
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
PAPÍRNÍKOVÁ, Šárka. \textit{Metody ovlivnění vnímání kančího pachu ve vepřovém masa}. Online. Bachelor's thesis. Praha: Czech University of Life Sciences Prague, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2021. Available from: https://theses.cz/id/dmqybd/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesBachelor programme / field:
Public Administration in Agriculture and Landscape Management / Public Administration in Agriculture and Landscape
Theses on a related topic
-
Exprese genů ovlivňující kančí pach ve vztahu ke kastraci
Anna Schmidtová -
Vliv zkrmování slunečnice topinamburu na hladinu kančího pachu v tukové tkáni kanců
Vladimír Janovský -
Eliminace kančího pachu ve výkrmu kanců.
Klára Rusiňáková -
Možnosti eliminace kančího pachu ve výkrmu kanců
Marta Kestlerová -
Výskyt kančího pachu ve vepřovém mase
Adam Sochor -
Maskování kančího pachu
Kristýna Vondrková -
Vliv krmných aditiv na hladinu skatolu a indolu u vykrmovaných kanečků
Eliška Císařová -
Zastoupení androstenonu, skatolu a indolu u vybraných genotypů prasat
Petra Vaníčková
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights