Porovnání metod pro stanovení antioxidační aktivity – Petra Belfínová
Petra Belfínová
Bachelor's thesis
Porovnání metod pro stanovení antioxidační aktivity
Comparison of methods for determination of antioxidant activity
Abstract:
Antioxidanty chrání lidský organismus proti oxidačnímu stresu způsobenému působením volných radikálů, které při nadměrném množství poškozují buňky a tím se mohou podílet na vzniku chronických onemocnění. Antioxidanty lze rozdělit na endogenní, tedy přirozeně se vyskytující v těle, a exogenní, které mohou mít zásadní význam při prevenci onemocnění a je nutné je přijímat potravou. Jednotlivé druhy antioxidantů …moreAbstract:
Antioxidants protect the human body against oxidative stress caused by free radicals, which can in excessive amount damage cells and participate in development of chronic diseases. Antioxidants can be divided into two groups: endogenous, which are naturally occurring in the body, and exogenous, which can be essential in the prevention of diseases and are ingested through food. Antioixdant aktivity …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 15. 7. 2020
Thesis defence
- Supervisor: Ing. Monika Sabolová, Ph.D.
- Reader: Zuzana Réblová, externi
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
BELFÍNOVÁ, Petra. \textit{Porovnání metod pro stanovení antioxidační aktivity}. Online. Bachelor's thesis. Praha: Czech University of Life Sciences Prague, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2020. Available from: https://theses.cz/id/drtjwo/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesBachelor programme / field:
Agriculture, Horticulture and Rural Development / Nutrition and Foodstuffs
Theses on a related topic
-
Thai underutilized fruit and vegetable species as a potential sources of antioxidants, minerals and vitamins: a literature review
Kateřina Berková -
Antioxidants in vegetarian and non-vegetarian diets
Gizem Candir -
Antioxidant activity of various fractions of subcritical water extracts obtained from tea and tea-like plants
Asad Walayat -
Potential of the Czech tea market to contribute to sustainable tea production in producing developing countries
Tomáš Heller -
Bubble Tea: A Marker of Taiwaneseness?
Michaela Orságová -
The Possibilities of Tea and Japanese Dishes Pairing
Thuy Linh Nguyen -
Percepcia rizík vo vzťahu k vlastnému antisociálnemu správaniu
Tea Hovorková -
Analysis of Chinese Tea Consumption and Consumer Behavior
Sokagnna Tiv
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights