Vliv přídavku kyseliny adipové jako náhrady tavicích solí na vybrané texturní parametry tavených sýrů. – Pavel MANČÍK
Pavel MANČÍK
Bachelor's thesis
Vliv přídavku kyseliny adipové jako náhrady tavicích solí na vybrané texturní parametry tavených sýrů.
Effect of Adipic Acid Addition as a Substitute of Emulsifying Salts on Selected Texture Parameters of Processed Cheese.
Abstract:
Základním cílem práce bylo srovnat tvrdost tavených sýrů vyrobených s použitím tradičních tavicích solí a jejich náhrad. Jako náhrady byly využity kyselina adipová a její sodná sůl. Fosforečnanové tavicí soli anebo karagenan byly použity k výrobě kontrolních vzorků. Přírodní sýry o různém stupni prozrálosti (1, 2, 4, 8, 12 a 16 týdnů) byly využity k výrobě kontrolních modelových tavených sýrů. Tvrdost …moreAbstract:
The main of this study was to compare hardness of processed cheese produced using traditional emulsifying agents and samples manufacturing without traditional emulsifying agents. Adipic acid and its sodium salt were used as substitutes of traditional emulsifying agents. Phosphates and/or carrageenan were used as control samples. Cheese with different period of ripening (1, 2, 4, 8, 12 and 16 weeks …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 19. 8. 2011
Identifier:
21807
Thesis defence
- Date of defence: 29. 8. 2011
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
MANČÍK, Pavel. \textit{Vliv přídavku kyseliny adipové jako náhrady tavicích solí na vybrané texturní parametry tavených sýrů.}. Online. Bachelor's thesis. Zlín: Tomas Bata University in Zlín, Faculty of Technology. 2011. Available from: https://theses.cz/id/dtdwsd/.
The right form of listing the thesis as a source quoted
MANČÍK, Pavel. Vliv přídavku kyseliny adipové jako náhrady tavicích solí na vybrané texturní parametry tavených sýrů.. Kroměříž, 2011. bakalářská práce (Bc.). Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická
Full text of thesis
Accessibility: Autor si přeje zpřístupnit práci veřejnosti až od 19. 08. 2011
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologickáPlny text prace je k dispozici v elektronicke podobe
Tomas Bata University in Zlín
Faculty of TechnologyBachelor programme / field:
Chemistry and food technologies / Chemistry and food technologies
Theses on a related topic
-
Tavený sýr jako funkční potravina
Jakub Přikryl -
Vliv směsi bílého sýra a sýra holandského typu na vlastnosti tavených sýrových omáček
Iveta Daňková -
Spotřební chování na trhu s tavenými sýry
Martina STRNÁDKOVÁ -
Vliv sterilizace na obsah heterocyklických aromatických aminů v taveném sýru
Kateřina Grycová -
Pružnost, tvrdost a přilnavost silnovrstvých krycích laků na špaletových oknech
Matěj Pošta -
Vliv tepelného zpracování na mikrostrukturu a tvrdost slitiny s vysokou entropií
Mária Ľudmila Jesenská -
Vliv beta záření na mikro-tvrdost polymerů
Lenka Hýlová -
Tvrdost a mikrotvrdost pevných látek
Monika Černá