Detekce faktorů virulence u bakterií skupiny Bacillus cereus – Bc. Michaela Šebestová
Bc. Michaela Šebestová
Master's thesis
Detekce faktorů virulence u bakterií skupiny Bacillus cereus
Detection of Bacillus cereus group virulence factors
Abstract:
Bakterie skupiny B. cereus jsou široce rozšířeny v prostředí a významné jsou zejména v souvislosti s potravinami, jakožto etiologičtí činitelé alimentárních otrav. Zároveň se mohou podílet i na kažení potravin. Významnou roli v patogenezi otrav hrají extracelulární toxiny, které mohou produkovat. Cílem diplomové práce bylo stanovení toxigenního profilu 105 kmenů izolovaných z potravin, krmiv a životního …moreAbstract:
Bacteria of B. cereus group are widely distributed in the environment and in connection with food they are known for their ability to cause foodborne diseases. They can be involved in food spoilage as well. The toxins they may produce play an important role in the pathogenesis of the disease. The aim of the diploma thesis was to determine the toxigenic profile of 105 strains isolated from food, feed …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 14. 4. 2022
Thesis defence
- Supervisor: Ing. Hana Šubrtová Salmonová, Ph.D.
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
ŠEBESTOVÁ, Michaela. \textit{Detekce faktorů virulence u~bakterií skupiny Bacillus cereus}. Online. Master's thesis. Praha: Czech University of Life Sciences Prague, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2022. Available from: https://theses.cz/id/dv41zz/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesMaster programme:
Food and Nutrition
Theses on a related topic
-
Mikroorganismy jako původci alimentárních onemocnění
Marek Hloch -
Epidemiologie výskytu alimentárních nákaz v České republice
Petra REJZKOVÁ -
In vitro growth-inhibitory effect of essential oils from spices against Bacillus cereus in vapor phase
Jan Gábor -
Metody detekce toxinů bakterie \kur{Bacillus cereus}
Natálie Komínková
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights