Bc. Silvie VALOUŠKOVÁ

Master's thesis

Mořské a suchozemské řasy jako významný zdroj důležitých komponent lidské stravy

Sea and land algae as a significant source of consequence component in human diet
Abstract:
Řasy díky svému nutričnímu složení a především, díky vysokému obsahu bílkovin, minerálních látek a vitamínů vystupují jako potencionální a alternativní zdroj ve výživě člověka. Diplomová práce byla zaměřena na stanovení aminokyselin u sladkovodních a mořských řas. Současně byla změřena sušina, dusík a chlorofyl. Stanovení aminokyselin je založeno na hydrolýze a následné chromatografii.
Abstract:
Algae owing to their nutritional composition and primarily owing to high content of proteins, minerals and vitamins act as potential and alternative source of human nutrition. This diploma thesis is based on determination of amino acids in freshwater algae and seaweed. Dry basis, nitrogen and chlorophyll were gauged simultaneously. Determination of amino acids is based on hydrolysis and consequent …more
 
 
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 5. 8. 2008
Accessible from:: 5. 8. 2008
Identifier: 5217

Thesis defence

  • Date of defence: 1. 6. 2009
  • Supervisor: Ing. Ladislava Mišurcová, Ph.D.

Citation record

The right form of listing the thesis as a source quoted

VALOUŠKOVÁ, Silvie. Mořské a suchozemské řasy jako významný zdroj důležitých komponent lidské stravy. Zlín, 2008. diplomová práce (Ing.). Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická

Full text of thesis

Accessibility: Autor si přeje zpřístupnit práci veřejnosti až od 05. 08. 2008

Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:
  • Soubory jsou od 5. 8. 2008 dostupné: autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologická
Plný text práce je k dispozici v elektronické podobě.

Tomas Bata University in Zlín

Faculty of Technology

Master programme / field:
Chemistry and food technologies / Technology, hygiene and economics of food production

Theses on a related topic