Kateřina Pecková
Bachelor's thesis
Chuťové látky máku a sezamu
Poppy and Sesame Flavors
Abstract:
Mák setý (Papaver somniferum L.) je kulturní plodina pěstovaná již tisíce let. Na základně užitkovosti se odrůdy dělí na dvě skupiny - potravinářské, které se využívají ke konzumním účelům, a pak průmyslové, které jsou pro výskyt alkaloidů a opia vhodné na použití ve farmaceutickém průmyslu. Potravinářské odrůdy máku mají pestré složení. Mák je velmi bohatý na olej, jehož majoritní složkou je linolová …moreAbstract:
The poppy (Papaver somniferum L.) is a crop that has been cultivated for thousands of years. On the basis of yield, the varieties are divided into two groups - food varieties, which are used for consumption, and industrial varieties, which are suitable for use in the pharmaceutical industry or for the presence of alkaloids and opium. Food poppy varieties have a varied composition. The poppy is very …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 24. 4. 2023
Thesis defence
- Date of defence: 23. 5. 2023
- Supervisor: Ing. Matyáš Orsák, Ph.D.
- Reader: Vlastimil Mikšík, Ph.D.
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
PECKOVÁ, Kateřina. \textit{Chuťové látky máku a sezamu}. Online. Bachelor's thesis. Praha: Czech University of Life Sciences Prague, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2023. Available from: https://theses.cz/id/dyz16z/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesBachelor programme:
Food Quality and Processing of Agricultural Products
Theses on a related topic
-
Olejnatá semena jako zdroje vápníku
Dominika Michaličková -
Mák - obsahové látky v semenech máku a makovině
Matyáš Chalupný -
Porovnání aroma profilu konvenčně vyrobených a naturálních\nl{} bílých vín
Pavel Šmejda -
Sledování kvality jablečného aroma v závislosti na kvalitě zpracovávané suroviny
Marcela Horáková -
Přídatné látky v potravinách a jejich využití
Tereza Martincová
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights