The Characteristics of Basic Food Names in Kazakh, Turkish, Russian and Czech – Mgr. Alikhan Ramazanov
Mgr. Alikhan Ramazanov
Diplomová práce
The Characteristics of Basic Food Names in Kazakh, Turkish, Russian and Czech
The Characteristics of Basic Food Names in Kazakh, Turkish, Russian and Czech
Anotace:
Hlavním cílem této magisterské diplomové práci je analýza vzniku a pojmenování některých jídel a nápojů v kazaštině, turečtině, ruštině a češtině. Práce zachycuje etymologický původ a sémantickou motivaci následujících jednotlivých názvů: MLÉKO: kaz. sút, tur. süt, rus. молоко, č. mléko; KUMYS: zakysané konské mléko; ŠUBAT: zakysané velbloudí mléko; PŠENICE: kaz. bıdaı, tur. buğday, rus. пшеница, č …víceAbstract:
The main goal of this thesis is to analyze some basic food names both in terms of etymology and their semantic motivation in the Turkic and the Slavic languages as Kazakh, Turkish, Russian, and Czech. We will try to distinguish the differences and similarities between the languages as well as investigate the role of food in cultures that these researched languages belong to. In our work we are going …více
Jazyk práce: angličtina
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 2. 5. 2018
Identifikátor:
https://is.muni.cz/th/nowhh/
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 19. 6. 2018
- Vedoucí: PhDr. Pavla Valčáková, CSc.
- Oponent: prof. RNDr. Václav Blažek, CSc.
Citační záznam
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Masarykova univerzita, Filozofická fakultaMasarykova univerzita
Filozofická fakultaMagisterský studijní program / obor:
Filologie / Obecná jazykověda