Enzymy produkované probiotickou bakterií jako alternativa bezlepkové diety. – Bc. Michaela Šťastná
Bc. Michaela Šťastná
Diplomová práce
Enzymy produkované probiotickou bakterií jako alternativa bezlepkové diety.
Enzymes produced by probiotic bacteria as an alternative to gluten-free diet.
Anotace:
Celiakie a další onemocnění spojené s nesnášenlivostí lepku jsou dnes častým onemocněním, na které neexistuje léčba. Jedinou možností jak se vyhnout zdravotním problémům je celoživotní bezlepková dieta, která představuje pro pacienta omezení v mnoha ohledech. Mimo jiné má toto zdravotní omezení vliv na střevní mikrobiotu. Probiotické bakterie jsou součástí zdravého lidského mikrobiomu a mají prokázaný …víceAbstract:
Celiac disease and other diseases associated with gluten intolerance are now common diseases for which there is no treatment. The only way to avoid health problems is a lifelong gluten-free diet, which represents a limitation for the patient in many ways. Among other things, this health restriction has an effect on the intestinal microbiota. Probiotic bacteria are part of a healthy human microbiome …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 17. 6. 2020
Identifikátor:
https://is.muni.cz/th/xfvuq/
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 9. 7. 2020
- Vedoucí: RNDr. Lubomír Janda, Ph.D.
- Oponent: MUDr. Jakub Pecl
Citační záznam
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakultaMasarykova univerzita
Přírodovědecká fakultaMagisterský studijní program / obor:
Biochemie / Analytická biochemie
Práce na příbuzné téma
-
Bezlepková dieta - realita v restauračních zařízeních
Miroslava KUCHAŘOVÁ -
Bezlepková dieta nejen u pacientů s celiakií
Michaela DVOŘÁKOVÁ -
Bezlepková dieta - realita ve školních zařízeních
Marie JIRÁČKOVÁ -
Bezlepková dieta - realita v obchodech zdravé výživy
Veronika BLAŽKOVÁ -
Bezlepková dieta
Šárka Malaníková -
"Bezlepková dieta" v odborné přípravě studentů hotelové školy a učebního oboru kuchař -číšník
Radka VRZALOVÁ -
Metabolic and protein biomarkers associated with gut microbiota
Anne-Christine Aust -
Gefühle erzählen zwischen E-Mails und Chats. Ein Vergleich von Daniel Glattauers „Gut gegen Nordwind“ und Gabriella Engelmanns „Im Pyjama um halb vier“
Nela Paluszkiewiczová