Enzymy produkované probiotickou bakterií jako alternativa bezlepkové diety. – Bc. Michaela Šťastná
Bc. Michaela Šťastná
Master's thesis
Enzymy produkované probiotickou bakterií jako alternativa bezlepkové diety.
Enzymes produced by probiotic bacteria as an alternative to gluten-free diet.
Abstract:
Celiakie a další onemocnění spojené s nesnášenlivostí lepku jsou dnes častým onemocněním, na které neexistuje léčba. Jedinou možností jak se vyhnout zdravotním problémům je celoživotní bezlepková dieta, která představuje pro pacienta omezení v mnoha ohledech. Mimo jiné má toto zdravotní omezení vliv na střevní mikrobiotu. Probiotické bakterie jsou součástí zdravého lidského mikrobiomu a mají prokázaný …moreAbstract:
Celiac disease and other diseases associated with gluten intolerance are now common diseases for which there is no treatment. The only way to avoid health problems is a lifelong gluten-free diet, which represents a limitation for the patient in many ways. Among other things, this health restriction has an effect on the intestinal microbiota. Probiotic bacteria are part of a healthy human microbiome …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 17. 6. 2020
Identifier:
https://is.muni.cz/th/xfvuq/
Thesis defence
- Date of defence: 9. 7. 2020
- Supervisor: RNDr. Lubomír Janda, Ph.D.
- Reader: MUDr. Jakub Pecl
Citation record
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakultaMasaryk University
Faculty of ScienceMaster programme / field:
Biochemistry / Analytical Biochemistry
Theses on a related topic
-
Bezlepková dieta - realita v restauračních zařízeních
Miroslava KUCHAŘOVÁ -
Bezlepková dieta nejen u pacientů s celiakií
Michaela DVOŘÁKOVÁ -
Bezlepková dieta - realita ve školních zařízeních
Marie JIRÁČKOVÁ -
Bezlepková dieta - realita v obchodech zdravé výživy
Veronika BLAŽKOVÁ -
Bezlepková dieta
Šárka Malaníková -
"Bezlepková dieta" v odborné přípravě studentů hotelové školy a učebního oboru kuchař -číšník
Radka VRZALOVÁ -
Metabolic and protein biomarkers associated with gut microbiota
Anne-Christine Aust -
Postmodernism at Its Best: Time and Space in Gut Symmetries by Jeanette Winterson
Hana Barborková