Bc. Michaela Šťastná

Master's thesis

Enzymy produkované probiotickou bakterií jako alternativa bezlepkové diety.

Enzymes produced by probiotic bacteria as an alternative to gluten-free diet.
Abstract:
Celiakie a další onemocnění spojené s nesnášenlivostí lepku jsou dnes častým onemocněním, na které neexistuje léčba. Jedinou možností jak se vyhnout zdravotním problémům je celoživotní bezlepková dieta, která představuje pro pacienta omezení v mnoha ohledech. Mimo jiné má toto zdravotní omezení vliv na střevní mikrobiotu. Probiotické bakterie jsou součástí zdravého lidského mikrobiomu a mají prokázaný …more
Abstract:
Celiac disease and other diseases associated with gluten intolerance are now common diseases for which there is no treatment. The only way to avoid health problems is a lifelong gluten-free diet, which represents a limitation for the patient in many ways. Among other things, this health restriction has an effect on the intestinal microbiota. Probiotic bacteria are part of a healthy human microbiome …more
 
 
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 17. 6. 2020

Thesis defence

  • Date of defence: 9. 7. 2020
  • Supervisor: RNDr. Lubomír Janda, Ph.D.
  • Reader: MUDr. Jakub Pecl

Citation record

Full text of thesis

Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:
  • světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta

Masaryk University

Faculty of Science

Master programme / field:
Biochemistry / Analytical Biochemistry